Wegetariański bigos z kapusty, dyni i jabłka
Świetne połączenie kwaśnej kapusty ze słodka dynią, która dodaje fajnego posmaku. Bigos będzie bardziej treściwy jeśli dodamy do niego np: puszkę cieciorki, fasolę lub groch. Taki wegetariański bigos dzięki zastosowanym przyprawom świetnie rozgrzewa a najlepiej smakuje na drugi dzień.
składniki:
cebula
olej
kg kiszonej kapusty
1/2 kg białej kapusty świeżej
kg dyni najlepiej Hokkaido
dwa jabłka
litr wody
kilka suszonych grzybów
kieliszek koniaku lub whiskey
liść laurowy i ziele angielskie
dwa goździki
sól, pieprz
przyprawy dodatkowe: kmin, jałowiec, papryka wędzona, majeranek, cząber, mielona kolendra
Cebulę posiekać w kostkę, rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilkę dusić, dodać przyprawy. Kiszoną kapustę dodać do cebuli, chwilę podsmażać z przyprawami, dodać połowę wody, suszone grzyby i sól. Garnek przykryć i gotować całość około godzinę.
Słodką kapustę posiekać, jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka z kapustą, dolać whiskey i reszt wody, całość gotować około 50 minut. Dynię obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka z bigosem i gotować kolejne 30 minut.
Do bigosu można dodać puszkę fasoli białej, ciecierzycy lub soczewicę i groch.