Szybkie ciasto bez pieczenia

5 stycznia 2012, dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny

Szybkie ciasta bez pieczenia: przygotuj biszkopty, galaretkę, śmietankę itp

Składniki

  • 1 op.ciasteczek typu markizy
  • pól kostki masła
  • 400 ml śmietany 30% lub 36%
  • śmietana typu „Śnieżka”
  • 2 szt ŚmietanFix
  • 2 galaretki
  • kilka truskawek lub innych owoców (maliny, mandarynki itp)

Etapy przygotowania

Markizy potraktować blenderem ( lub młotkiem ) i połączyć z miękkim masłem.Dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa którą wykładamy do formy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy śnieżkę i Fixy ( można dodać też trochę żelatyny rozpuszczonej w wodzie ) – wylewamy na markizowy spod i wkładamy do lodówki.Gdy wszystko stężeje układamy na śmietanę połówki truskawek i zalewamy chłodną galaretką przygotowana w/g wskazówek na opakowaniu. Po tym jak galaretka stężeje można zajadać.


Cytrusowe Tiramisu

składniki:

– duża pomarańcza
– czerwony grejpfrut
– 25 dag serka mascarpone
– 50 dag chudego mielonego twarożku
– 7,5 dag cukru
– sok i skórka otarta z cytryny
– 15 dag  podłużnych biszkoptów
– 8 łyżek likieru cytrynowego
– 5 dag bezów

Grejpfruta i pomarańczę obrać, dokładnie usunąć białą skórkę. Z  miąższu owoców ostrym nożem wyciąć cienkie fileciki (ostrożnie usunąć pestki), z resztek wycisnąć sok. Serek mascarpone utrzeć na gładko razem z twarożkiem i cukrem. Wyciśnięty sok z owoców przecedzić przez sitko, dodać do kremu wraz ze skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Biszkopty skropić likierem cytrynowym, połowę biszkoptów ułożyć, jeden obok drugiego na spodzie formy do pieczenia. Na biszkoptach równomiernie rozsmarować połowę kremu. Przykryć cząstkami pomarańczy a cytrusy pozostałymi biszkoptami. Na nich rozsmarować resztę kremu, wierzch wygładzić, wstawić do lodówki na 6 godzin. Deser posypać pokruszonymi bezami.

Bananowa rozkosz

składniki:

– 4 jaja
– szklanka mąki
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 3 duże banany
– krem:
– 0,5 litra śmietanki kremówki
– wiórki czekoladowe (lub połowa startej gorzkiej czekolady)
– 2 łyżeczki żelatyny
– polewa czekoladowa

Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować tłuszczem (tylko dolną część) i  posypać bułką tartą. Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Stale ubijając dodać cukier, a następnie żółtka. Na końcu posługując się drewnianą łyżką, połączyć całość z mąką z proszkiem do pieczenia. Piec biszkopt 30 minut w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu wyjąć ciasto z tortownicy, przykryć ściereczką, aby nie obeschło. Banany obrać, odciąć końce, przekroić wzdłuż na połówki. Ułożyć je ciasno na wystudzonym biszkopcie tak, by do ciasta przylegała płaska powierzchnia bananów. Ubić kremówkę, a gdy będzie gotowa dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Do kremu dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Krem wyłożyć na banany i delikatnie wyrównać powierzchnię. Opakowanie polewy czekoladowej włożyć do wrzątku, polać nią ciasto. Postawić w lodówce na dwie godziny.

Więcej przepisów kliknij TUTAJ