Nerki wieprzowe z pieczarkami
Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem, że ma się do nich cierpliwość . Muszą być dobrze oczyszczone i wymoczone. Polecam robienie z dodatkiem pieczarek są pyszne.
Czas :1,5 -2 godzin + 5 godzin moczenie
Składniki :
- 0.5 kg nerek
- 4 cebule
- 5 dag smalcu
- 1 łyżka masła
- 30 dag pieczarek
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 kostka bulionu Knorra ( najlepiej cielęcy ale można dać drobiowy lub Bulionetkę drobiową )
- pieprz mielony
- papryka mielona
- majeranek
- 2 łyżki mąki
- 3,5 szklanki wody
Nerki przekroić na pół . Zalać wodą . Po godzinie wodę wymienić na świeżą.Po następnej godzinie znów zmienić wodę . Po nastepnej godzinie znów. Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę . Zmienić wodę jeszcze raz . Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i odcedzić . Pokroić w talarki. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowy, bulion Knorra .
Pieczarki przekroić na połówki lub ćwiartki i usmażyć na rumiano na smalcu z masłem .Przełożyć do garnka z nerkami posypać 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką papryki .Zalać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku.
Jeśli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw zimną zasmażką tzn mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podaję w bulionówkach z bułką lub z kaszą gryczaną ( lub inną ) na sypko lub np z kopytkami posypane natką pietruszki.