Kurze udka z kokosowym smaczkiem

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kurze udka z kokosowym smaczkiem

Czas :1 godzina

Składniki :

  • 2 górne części udek z kurczaka
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju ( z pestek winogron lub słonecznikowego )
  • 1 szklanka odsączonego z zalewy groszku konserwowego
  • 2 porcje makaronu ryżowego Tagliatelle
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka bulionu drobiowego )
  • 2 łyżki wiórek kokosowych ( użyłam barwionych na żółto )
  • 4 łyżeczki Thai curry paste ( czyli zielonej pasty z curry lub curry w proszku do smaku)
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta kurkumy

Kurczaka posolić i popieprzyć , natrzeć zmieszaną z miodem i łyżką oleju 2 łyżeczkami pasty curry . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na rumiano, dodając w ostatnim momencie masło. Przełożyć do garnuszka , podlać mlekiem kokosowym ( 1/2 szklanki ) i dusić do miękkości tak by płyn prawie odparował.

Zagotować 1 litr wody z Bulionetką i szczyptą kurkumy – wrzucić makaron i gotować 5 minut. Odcedzić .Włożyć do garnka w którym gotował się makaron masło- wsypać wiórki i koper , wlać mleko. Zagotować. Dołożyć pastę curry. Włożyć makaron, dodać groszek . Zamieszać. Zostawić pod przykryciem aż makaron wchłonie płyn .

Kuczaka wyjąć z sosu ( zawinąć w folię aluminiowa by nie ostygł ), a sos z duszenia ( powinno wyć ok 1/2 szklanki ) wlać do makaronu i wymieszać. Podgrzać mieszając by płyn został wchłonięty przez makaron .

Podawać kurczaka ułożonego na makaronie.

file1276072499