Kurze udka z kokosowym smaczkiem
Kurze udka z kokosowym smaczkiem
Czas :1 godzina
Składniki :
- 2 górne części udek z kurczaka
- sól
- pieprz mielony czarny
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju ( z pestek winogron lub słonecznikowego )
- 1 szklanka odsączonego z zalewy groszku konserwowego
- 2 porcje makaronu ryżowego Tagliatelle
- 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka bulionu drobiowego )
- 2 łyżki wiórek kokosowych ( użyłam barwionych na żółto )
- 4 łyżeczki Thai curry paste ( czyli zielonej pasty z curry lub curry w proszku do smaku)
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta kurkumy
Kurczaka posolić i popieprzyć , natrzeć zmieszaną z miodem i łyżką oleju 2 łyżeczkami pasty curry . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na rumiano, dodając w ostatnim momencie masło. Przełożyć do garnuszka , podlać mlekiem kokosowym ( 1/2 szklanki ) i dusić do miękkości tak by płyn prawie odparował.
Zagotować 1 litr wody z Bulionetką i szczyptą kurkumy – wrzucić makaron i gotować 5 minut. Odcedzić .Włożyć do garnka w którym gotował się makaron masło- wsypać wiórki i koper , wlać mleko. Zagotować. Dołożyć pastę curry. Włożyć makaron, dodać groszek . Zamieszać. Zostawić pod przykryciem aż makaron wchłonie płyn .
Kuczaka wyjąć z sosu ( zawinąć w folię aluminiowa by nie ostygł ), a sos z duszenia ( powinno wyć ok 1/2 szklanki ) wlać do makaronu i wymieszać. Podgrzać mieszając by płyn został wchłonięty przez makaron .
Podawać kurczaka ułożonego na makaronie.