Kulki i fasolki
Artykuł zewnętrzny
Szybkie danie. Jak ma się gotowe podstawowe składniki to chwila moment i już mamy obiadek.
Czas : 30 minut
składniki:
- 25 dag mięsa mielonego ( rodzaj jaki kto woli )
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- pieprz mielony
- maggi
- sól
- 1 słoik fasoli w sosie pomidorowym ( użyłam ,,Fasola w sosie ze świeżych pomidorów ” 700 g – z Łowicza )
- olej słonecznikowy
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 1/2 szklanki wody
- pokrojona natka pietruszki
- szczypta cukru
- 1 mini kostka czosnkowa Knorra
- majeranek
Do mięsa dodać bułkę tartą , jajko, 2 łyżkami natki pietruszki .Wyrobić dokładnie masę mięsną . Doprawić maggi, pieprzem ,mini kostką czosnkową Knorra , majerankiem .Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć je na gorącym oleju.
Fasolę w sosie przełożyć do garnka. Włożyć kotleciki, wlać śmietankę i wodę .Dusić na małym gazie uważać by nie przypalić przez 15 minut .
Doprawić do smaku .
Podawać posypane natką pietruszki z pieczywem lub ziemniakami