Kulki i fasolki

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szybkie danie. Jak ma się gotowe podstawowe składniki to chwila moment i już mamy obiadek.

Czas : 30 minut

składniki:

  • 25 dag mięsa mielonego ( rodzaj jaki kto woli )
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • pieprz mielony
  • maggi
  • sól
  • 1 słoik fasoli w sosie pomidorowym ( użyłam ,,Fasola w sosie ze świeżych pomidorów ” 700 g – z Łowicza )
  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 1/2 szklanki wody
  • pokrojona natka pietruszki
  • szczypta cukru
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra
  • majeranek

Do mięsa dodać bułkę tartą , jajko, 2 łyżkami natki pietruszki .Wyrobić dokładnie masę mięsną . Doprawić maggi, pieprzem ,mini kostką czosnkową Knorra , majerankiem .Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć je na gorącym oleju.

Fasolę w sosie przełożyć do garnka. Włożyć kotleciki, wlać śmietankę i wodę .Dusić na małym gazie uważać by nie przypalić przez 15 minut .

Doprawić do smaku .

Podawać posypane natką pietruszki z pieczywem lub ziemniakami

file1276072419