Gruszki w pieczarkach na sznyclach
Bardzo lubię zestawienie smaku drobiu z owocami a i z pieczarkami .A gdyby tak połączyć jedno z drugim?
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
- 6 dużych pieczarek
- 3 połówki gruszek z syropu ( lub świeżych , obranych gruszek obgotowanych na pół miękko w syropie )
- 3 łyżki masła
- olej do smazenia sznycli ( używam z pestek winogron )
- sól
- pieprz mielony
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Pierś z kurczaka podzielić na 3 części . Lekko rozklepać tłuczkiem do mięs. Posolić i popieprzyć. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Na patelni średniej wielkości rozgrzać 2 łyżki masła i smażyć na rumiano drobno pokrojone pieczarki. Gdy są gotowe wsypać natkę, posolić i popieprzyć. Odsączyć z syropu gruszki i włożyć na patelnię koło pieczarek. Chwilę ogrzewać tak by gruszki nasiąkły smakiem pieczarek.
Na dużej patelni smażyć na gorącym oleju z 1 łyżką masła sznycle .
Podawać kładąc na każdym sznyclu połówkę gruszki wypełnioną pieczarkami , a do tego młode ziemniaczki polane resztą pieczarek z tłuszczem .