Gruszki w pieczarkach na sznyclach

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo lubię zestawienie smaku drobiu z owocami a i z pieczarkami .A gdyby tak połączyć jedno z drugim?

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6 dużych pieczarek
  • 3 połówki gruszek z syropu ( lub świeżych , obranych gruszek obgotowanych na pół miękko w syropie )
  • 3 łyżki masła
  • olej do smazenia sznycli ( używam z pestek winogron )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Pierś z kurczaka podzielić na 3 części . Lekko rozklepać tłuczkiem do mięs. Posolić i popieprzyć. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

Na patelni średniej wielkości rozgrzać 2 łyżki masła i smażyć na rumiano drobno pokrojone pieczarki. Gdy są gotowe wsypać natkę, posolić i popieprzyć. Odsączyć z syropu gruszki i włożyć na patelnię koło pieczarek. Chwilę ogrzewać tak by gruszki nasiąkły smakiem pieczarek.

Na dużej patelni smażyć na gorącym oleju z 1 łyżką masła sznycle .

Podawać kładąc na każdym sznyclu połówkę gruszki wypełnioną pieczarkami , a do tego młode ziemniaczki polane resztą pieczarek z tłuszczem .

file1276072213