Makowiec biszkoptowy

1 listopada 2017, dodał: beautymarisa
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • sól
Masa makowa:
  • 20 dag mielonego maku
  • 5 dag cukru
  • łyżka miodu
  • łyżka masła
  • bialka z 2 jajek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
  • łyżka konfitury rożanej
Lukier cytrynowy:
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 20 dag cukru pudru
  1. Zmielony mak zalewam szklanką wrzątku, czekam aż napęcznieje i odsączam go z nadmiaru wody. Bakalie siekam, masło roztapiam na patelni, bialka ubijam ze szczyptą soli. Mak łączę z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem i pianą.
  2. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję wodę, stopniowo mąkę. Białka ubijam ze szczyptą soli i mieszam z żółtkami. Ciasto przelewam na blachę i piekę 12 minut w 180 st C. Wyjmuję, odrywam ciasto od papieru, smaruję je masą makową i zwijam w rulon. Owijam papierem i pozostawiam do wystygnięcia.
  3. Sok z cytryny przecedzam i mieszam z cukrem pudrem. Ciasto odwijam z papieru, smaruję je lukrem.

file1509546813