Jak przygotować pizzę na cienkim cieście?

25 września 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Pizza to obecnie jedna z najpopularniejszych potrwa kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki powszechnie dostępnym składnikom i stosunkowo łatwemu przyrządzeniu ten przysmak serwowany jest w restauracjach na całym świecie. Nie oznacza to jednak, że nie można jej podawać także w zaciszu domowym. Chcesz, żeby Twoja pizza wyglądała i smakowała jak ta z dobrej pizzerii? Sprawdź przepis na pizzę na cienkim cieście!

PIZZA

Ciasto

Jak można się domyślać kluczowe znaczenie w przyrządzeniu pizzy będzie miało ciasto. Dla wielu amatorów gotowania to właśnie ono nastręcza najwięcej kłopotów. Aby pizza na cienkim cieście była smakowita konieczne jest przede wszystkim dobranie odpowiednich składników. Na pewno będą potrzebne: 5 szklanek mąki tortowej, 350 ml ciepłej wody, kostka droższy, szczypta soli, 4 łyżki oliwy z oliwek (może być także oliwa smakowa, np. z suszonych pomidorów lub czosnku) oraz 1,5 łyżeczki cukru. Od czego zacząć? Na początek konieczne będzie przygotowanie zaczynu. Cukier, drożdże i odrobinę mąki trzeba rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. Resztę mąki należy przesiać i dodać do niej oliwę z oliwek, sól i rozczyn. Wszystko trzeba wymieszać i podlać resztą wody. Najważniejsze jest prawidłowe wyrobienie ciasta. Niekiedy zajmuje ono nawet 15 minut! Dobre ciasto jest gładkie i elastyczne i powinno wyrastać w ciepłym pomieszczeniu przez 20-30 minut.

Sos

W tym czasie można zająć się sosem. Najpopularniejszym wariantem jest oczywiście sos pomidorowy. Do jego przyrządzenia potrzeba naprawdę niewiele – słoiczek koncentratu pomidorowego, łyżeczkę oliwy z oliwek, bazylię oraz rozdrobnione 2 ząbki czosnku. Jego zrobienie to nic innego jak dodanie do siebie wszystkich składników. Ciasto gotowe? Zanim przejdziesz do jego rozwałkowywania, warto pomyśleć o blaszce. Przygotowujesz danie dla kilku osób? Pomocne mogą okazać się okrągłe blachy używane w pizzeriach. Dostępne są w dobrych sklepach z wyposażeniem do lokalów gastronomicznych – http://horeca-24.pl. Ciasto trzeba dobrze rozwałkować, ułożyć na blaszce i wysmarować sosem pomidorowym.

Dodatki

Nie można zapomnieć także o dodatkach, choć one w dużej mierze zależą od indywidualnych upodobań. Zdecydowanie najczęściej wybieraną opcją jest ta klasyczna – pieczarki, ser, szynka. Można się jednak pokusić także o przyrządzenie pizzy serowej, z kilkoma rodzajami sera – parmezanem, mozzarellą, ricottą czy z serkiem pleśniowym. Ostatnio sporym zainteresowaniem cieszą się także tzw. zielone pizze, w których sos pomidorowy zastępowany jest zielonym pesto, a za dodatki służą takie smakołyki jak brokuł, groszek, szpinak czy jarmuż. Wśród dodatków prym wiodą także owoce morza oraz drobiowe mięsa. Niezależnie od wyboru reszty składników całość należy piec w 180°C przez ok. 30 minut.