Przepisy na dania z serem od Sylwii Ładygi i marki Serenada

28 sierpnia 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jesienią tęsknimy do bardziej pożywnych dań, które będą smaczne i dostarczą odpowiedniej ilości kalorii – w sam raz na chłodniejsze dni. Z myślą o smakoszach domowych specjałów marka Serenada przygotowała produkty, które można z powodzeniem wykorzystać w kuchni, przygotowując dania dla całej rodziny. Sprawdźcie, w jakich potrawach możecie ich użyć!

 

Sałatka z nadziewanej cukinii z fetą i granatem

SKŁADNIKI:

• cukinia – 1 szt.
• granat – 1 szt.
• ser grecki Feta Serenada Greksyr – 100g
• serek śmietankowy – 50g
• kukurydza – ok. 50g
• świeża sałata
• świeża bazylia
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukinię kroimy w plastry za pomocą narzędzia do obierania, grillujemy z każdej strony.

Fetę rozgniatamy, mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy posiekaną bazylię.

Doprawiamy pieprzem i odrobiną oliwy.

Cukinię smarujemy serową masą, zwijamy w roladki.

Podajemy na sałacie z kukurydzą i pestkami granatu.

Smacznego!

 

Smażone pierożki serowe

SKŁADNIKI:

CIASTO:

• mąka pszenna – 0,5 kg
• jajko – 1 szt.
• woda – 0,5 szkl.
• oliwa – 2 łyżki
• sól – 1 łyżka

NADZIENIE:

• Greksyr ser grecki feta  Serenada – 300g
• ser żółty Radamer Serenada – 150g
• duże jajko – 1 szt.
• pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut.

W misce mieszamy składniki nadzienia.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę.

Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.

Zajadamy gorące!

 

Sałatka z grillowanych warzyw z fetą

SKŁADNIKI:

SOS:
• ocet balsamiczny – 2 łyżki
• miód – 1 łyżka
• oliwa – 4 łyżki
• sól, pieprz
• czosnek – 1 ząbek

WARZYWA:
• bakłażan – 1 szt.
• cukinia – 1 szt.
• papryka – 1 szt.
• kukurydza
• czerwona cebula – 1 szt.
• oliwa, sok, z cytryny, sól, pieprz
• natka pietruszki, bazylia
• ser grecki feta Greksyr

SOS:
Mieszamy ze sobą 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany.
W razie gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.

WARZYWA
Pokrojone warzywa (bakłażan i cukinia w plastry, papryka w cząstki, cebula w piórka) wkładamy do sporej miski.
Oliwę z solą, pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami.
Warzywa kładziemy partiami na grillu, obsmażamy z obu stron.
Grillowane warzywa posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami.
Przepisy autorstwa Sylwii Ładygi, ambasadorki marki Serenada:

Więcej przepisów na dania i przekąski z serem znajdziecie na stronie www.serenada.com.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....