Risotto z kurkami
Składniki:
grzyby kurki
6 łyżek niesolonego mleka
4 cebule
10 ząbków czosnku
1 szklanka ryżu
5 szklanek bulionu warzywnego
2 łyżki startego parmezanu
1 pęczek młodej cebuli
oliwa z oliwek np. truflowa lub czosnkowa.
Przygotowanie:
Na 5 łyżek rozgrzanego masła wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć około 2 min. po czym dodać posiekane trzony kurek. Smażyć około 1 min., doprawić do smaku solą i wymieszać razem z ryżem. Następnie wlać 1 szklankę bulionu i cały czas mieszając trzymać na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn, po czym znowu wlać 1 szklankę bulionu i powtarzać czynność do skończenia się bulionu. Gdy wypruje już cały płyn dodać resztę masła oraz ser. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Kurkami (blanszowanymi) posypać risotto po rozłożeniu na talerze. Udekorować młodą cebulką i skropić oliwą.