Naturalne źródła witaminy D

5 czerwca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Witamina słońca

Większość zapotrzebowania organizmu na witaminę D pochodzi z cholekalcyferolu, który syntezowany jest w naszej skórze przy udziale promieni UVB. Dlatego tak istotne jest regularne eksponowanie się na działanie promieni słonecznych. Czas ekspozycji potrzebny, by w organizmie wytworzone zostały odpowiednie ilości witaminy D waha się w zależności od szerokości geograficznej, karnacji skóry, wieku, stroju, który osłania część naszego ciała oraz korzystanie z filtrów przeciwsłonecznych. Standardowo mówi się o konieczności przebywania na słońcu przez co najmniej 15 minut dziennie, przy czym odsłonięto powinno być nie mniej, niż 18% powierzchni skóry.


Ze względu na warunki klimatyczne panujące w Polsce, zwłaszcza zimą, jesteśmy szczególnie narażeni na niedobory słońca, a co za tym idzie – również witaminy D. Szczelnie osłonięci warstwami ubrań jeszcze bardziej ograniczamy dostęp promieni UV do powierzchni skóry, co skutkuje spowolnieniem, a nawet zatrzymaniem procesów związanych z produkcją tej cennej substancji. Latem z kolei, dostęp promieniowania ultrafioletowego blokowany jest przez stosowanie kremów ochronnych z silnymi filtrami przeciwsłonecznymi, które zabezpieczając naszą jasną karnację przed rakotwórczym działaniem słońca, uniemożliwiają również naturalną produkcję składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Dowiedz się więcej tutaj.

Witamina D na talerzu

Chcąc uzupełnić powstające w wyniku niewystarczającej ilości słońca niedobory, witaminy D możemy szukać również w naturalnych składnikach pokarmowych. Cennym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś czy makrela. Lubianymi przez Polaków składnikami, które również wspomagają uzupełnianie jej niedoborów są śledzie oraz suszone w słońcu grzyby.
Dieta nie jest jednak zbyt wydajnym źródłem witaminy D. By zapewnić sobie jej odpowiednią dzienną dawkę, należałoby zjeść co najmniej 200g łososia, 660g makreli, 20 jajek lub wypić ponad 80 litrów mleka.

Źródła:
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,399291,ekspert-ponad-90-proc-polakow-ma-niedobory-witaminy-d.html
http://www.phmd.pl/fulltxthtml.php?ICID=870029