Pyszna Karkóweczka

29 maja 2010, dodał: cytrynkowa
Artykuł zewnętrzny

Potrzebujemy:

1,5 kg karkówki

Czosnek, cebulę

Przyprawę do karkówki Galeo

Sól, pieprz, olej

duży słoik, lub miskę

Karkówkę myjemy potem kroimy w grube plastry. Każdy z plastrów lekko rozbijamy. Do czystego dużego słoika, lub na miskę wyciskamy sok z cytryny oraz przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy czosnek, olej, sól i pieprz, oraz przyprawę do karkówki  Galeo. Zakręcam słoik, lub zakrywamy talerzem miskę i przez minutę energicznie mieszamy. Każdy z plastrów smarujemy zaprawą i układamy jeden na drugim. Pomiędzy plastry możemy włożyć plastry cebuli i kawałeczki czosnku.  Mięso wkładamy do lodówki,najlepiej na całą noc.

Kiedy już węgiel na grillu bedzie dobrze rozpalony, kładziemy plastry na ruszcie i pieczemy z obu stron na złoty kolor.Karkówka będzie gotowa gdy z jej tłustych części wytopi się tłuszcz. Najlepiej smażyć na aluminiowej tacce, i od czasu do czasu polewać mięso wytopionym tłuszczem.

Podawać z chlebkiem,lub pieczonymi kartofelkami.

file1275070819