Co jeść by uniknąć zgagi?

2 maja 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Ten, kto nigdy nie doznał zgagi jest człowiekiem bardzo szczęśliwym, ponieważ nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo nieprzyjemne objawy mogą być powodowane przez problemy trawienne. Niestety takich szczęśliwców nie jest dużo, ponieważ szacuje się, że zdecydowana większość osób na świecie przynajmniej raz w swoim życiu doznała nieprzyjemnego uczucia pieczenia w przełyku.

Jak już wspomniano wyżej, zgaga jest bezpośrednio związana z pracą układu trawiennego, a więc jak łatwo się można domyślić, duży wpływ na nią ma dieta. Warto więc zadać sobie pytanie, czego nie jeść, by ograniczyć ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych objawów. Jednak zanim poruszymy temat menu, należy najpierw uświadomić sobie, jakie są symptomy zgagi. Wbrew pozorom nie jest to tylko nieprzyjemne pieczenie w przełyku, ale również:

– uczucie kłucia za mostkiem

– kwaśny posmak w ustach

– kwaśne odbijanie

– nudności lub nawet wymioty

– bóle w górnej części brzucha

– niestrawność

Dieta wskazana dla osób cierpiących na zgagę

Osoby walczące z nieprzyjemnym uczuciem palenia w przełyku powinny przede wszystkim zdecydować się na zmianę nawyków żywieniowych. W ich przypadku najlepsza jest lekkostrawna dieta, bogata w warzywa oraz chude białko. Niewskazane jest spożywanie produktów przetworzonych, a przede wszystkim słodyczy, dań z proszku, potraw typu fast food. Nasilenie objawów zgagi mogą wywołać również owoce cytrusowe oraz powstałe z nich soki. Niewskazane są także ostre przyprawy, napoje gazowane, alkohol i energetyki. Niektórym osobom szkodzi także mocna kawa i herbata.

Przykładowe menu dla osoby cierpiącej na zgagę:

Idealna dieta dla osób cierpiących na zgagę to nawet 6 niewielkich i lekkich posiłków w ciągu dnia oraz duża ilość wody niegazowanej i herbat ziołowych (rumianek, mięta). Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis na 1 dzień:

Śniadanie

Jajecznica smażona na patelni beztłuszczowej, 2 kromki chleba posmarowane serkiem kanapkowym, ogórek, herbata

II śniadanie

Jogurt naturalny, łyżka płatków owsianych

Obiad – I danie

Lekka zupa warzywna przyprawiona delikatnymi przyprawami, bez kostki rosołowej i innych gotowych „ulepszaczy”

Obiad – II danie

Pierś z kurczaka lub kawałek piersi z indyka, gotowane lub duszone warzywa, ryż lub makaron razowy

Podwieczorek

Sałatka: mix sałat, ogórek, papryka, avocado, orzechy, dobra oliwa, delikatne przyprawy

Kolacja

Kanapki z chudym serem oraz pieczone warzywa

Osoby cierpiące na zgagę powinny stosować lekką i dobrze zbilansowaną dietę. Przydatne jest również prowadzenie dzienniczka żywieniowego i zapisywanie w nim własnego samopoczucia występującego po spożyciu konkretnych produktów. Dlaczego jest to istotne? Ponieważ wiele osób doświadcza zgagi po spożyciu określonych produktów, które ogólnie mogłyby wydawać się bezpieczne, jak na przykład cebula, gotowe przeciery pomidorowe czy czosnek. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również skorzystanie z porad dietetyków, którzy doradzą, jakich produktów należy unikać lub opracują indywidualnie dopasowane menu.

Więcej porad dotyczących z diety minimalizującej ryzyko zgagi znajdziesz na: http://www.controloccontrol.pl/porady-dietetyczne