Olej kokosowy i jego cudowne właściwości

26 kwietnia 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Olej kokosowy należy do produktów wszechstronnych. Znalazł bowiem zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W krótkim czasie zawojował polski rynek i teraz można dostać go właściwie wszędzie (sklepy ekologiczne i ze zdrową żywnością, supermarkety, dyskonty, drogerie). Zalicza się go do żywności typu superfoods, czyli takiej, która ma udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Olej kokosowy nie jest jednak chwilowym trendem żywieniowym. Mieszkańcy krajów tropikalnych znają go i używają od setek lat. Nic dziwnego! Posiada wiele zdrowotnych właściwości i można użyć go do wielu kulinarnych przepisów. W dzisiejszym artykule postaram się pokrótce omówić jego działanie.

Olej kokosowy jest olejem roślinnym, który powstaje poprzez tłoczenie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Jest koloru białego i może zmieniać swoja konsystencję w zależności od temperatury otoczenia – zatem w lodówce olej będzie w postaci stałej, natomiast w temperaturze pokojowej i wyższej będzie zmieniał swoja konsystencję na płynną. Jest to proces jak najbardziej naturalny i nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

Tłuszcz kokosowy składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak są to średnio- i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są metabolizowane w inny, korzystniejszy sposób niż np. kwasy tłuszczowe długołańcuchowe, które możemy znaleźć w tłustych mięsach i serach (produktach pochodzenia zwierzęcego). Kwasy średniołańcuchowe, czyli MCT, po dostaniu się do organizmu nie odkładają się w postaci zapasowej tkanki tłuszczowej, lecz przechodzą bezpośrednio do wątroby, gdzie są wykorzystywane jako źródło szybkoprzyswajalnej energii (między innymi dlatego olej kokosowy jest polecany sportowcom). Mogą też być przekształcone w związki ketonowe i przyczyniać się do poprawy funkcjonowania różnych układów. Właśnie przez zawartość NKT (nasycone kwasy tłuszczowe), olej kokosowy był przez lata demonizowany i odradzany. Jednak zupełnie niesłusznie.

Tłuszcz z palmy kokosowej ma wysoką wartość odżywczą również ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych. W oleju kokosowym znajdziemy witaminę B2, B6, C, E, kwas foliowy oraz potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń, jod. Wśród wcześniej wspomnianych kwasów tłuszczowych, na szczególną uwagę zasługuje kwas laurynowy, który ma niezwykłe właściwości. Wykazuje on działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, przez co wpływa korzystnie na naszą odporność. Można go nazwać „naturalnym antybiotykiem”, gdyż pomaga w walce z bakteriami, przy okazji nie niszcząc dobrej flory bakteryjnej, w przeciwieństwie do antybiotyków na receptę. Kwas laurynowy znajduje się w dużej ilości w mleku matki. Drugim kwasem organicznym, korzystnie wpływającym na nasze zdrowie, jest kwas kaprylowy. Wykazuje on podobne działanie do kwasu laurynowego, również działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Oprócz tego wpływa na kontrolę apetytu i łaknienie cukru, może być stosowany w kandydozie przewodu pokarmowego.

Zdrowotne właściwości oleju kokosowego:

• Dzięki obecności kwasu laurynowego działa jak „naturalny antybiotyk”. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz grzybobójcze. Olej kokosowy wpływa na hamowanie rozwoju szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy zębów i różnych infekcji jamy ustnej. Wiele badań przekonuje też, że olej kokosowy wspomaga walkę z grzybicą stóp oraz grzybami z rodziny Candida.
• Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym są od razu zamieniane na energię. Skutkuje to tym, że nasza przemiana materii wzrasta i nie odkłada się nam tkanka tłuszczowa. Z tego względu, niektórzy twierdzą, że olej kokosowy ma nawet właściwości odchudzające. Niektóre badania sugerują, że szczególnie dobrze rozwiązuje problem otyłości brzusznej. Ponadto olej kokosowy jest bardzo sycący, w związku z tym szybko i na długo jest w stanie zaspokoić głód.
• W związku z tym, że tłuszcz zawarty w oleju kokosowych jest metabolizowany w inny sposób niż reszta tłuszczów nasyconych, nie wpływa on niekorzystnie na choroby układu krążenia.
• Olej kokosowy jest produktem idealnym dla sportowców, szczególnie dla tych uprawiających sporty wytrzymałościowe, gdyż MCT są zamieniane na łatwo przyswajalną energię.
• Tłuszcz kokosowy wpływa też na usprawnienie wydzielania insuliny, przez co może obniżać poziom cukru we krwi i zapobiegać insulinoooporności.
• Jest łatwo trawiony i przyswajany przez organizm.
• Oprócz tego, że nie przyczynia się do wzrostu tkanki tłuszczowej to wpływa jeszcze na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL.
• Stosowanie oleju kokosowego wpływa na poprawę zdolności poznawczych mózgu i poprawę jego funkcjonowania. W związku z tym niektóre badania sugerują, że może okazać się pomocny w chorobie Alzheimera.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni:

Olej kokosowy idealnie nadaje się do gotowania i smażenia, gdyż pod wpływem działania wysokiej temperatury nie utlenia się (w przeciwieństwie do wielonienasyconych olejów roślinnych, które najlepiej stosować tylko na zimno). Tłuszcz kokosowy nie jełczeje. Dlatego też można go długo przechowywać, jednak najlepiej w ciemnym pojemniku i bez dostępu światła. Oleju kokosowego można również używać na zimno, jako dodatek do koktajli, deserów oraz zamiast masła – do smarowania pieczywa.

Olej kokosowy w kosmetyce:

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce jest bardzo szerokie. Może być stosowany jako naturalna pasta do zębów bez fluoru. Oprócz zwykłego czyszczenia zębów, dodatkowo zapobiegnie gromadzeniu się bakterii w jamie ustnej. Olej kokosowy ma kojące działanie, więc można go z powodzeniem stosować na otarcia, odparzenia, zadrapania. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym świetnie sprawdzi się jako balsam do ciała (szczególnie bardzo suchej skóry) czy nawet błyszczyk do ust. Można go zastosować również jako olejek do masażu ciała, który nawilży skórę i dodatkowo uprzyjemni proces masażu delikatnym kokosowym aromatem. Równie dobrze olej kokosowy można wymieszać z solą morską i stworzyć naturalny peeling do ciała. Olej kokosowy sprawdzi się również jako odżywka do włosów oraz można z niego przyrządzić naturalny antyperspirant.

Jak widzicie, jest wiele możliwości na wykorzystanie oleju kokosowego. Tak jak wcześniej wspomniałam, jest to produkt wszechstronny. Co do jego właściwości zdrowotnych, wiele badań wskazuje na to, że tłuszcz ten przez lata był niesłusznie oskarżany o zły wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę.

Olej kokosowy, zarówno ten tłoczony na zimno, jak i rafinowany, dostaną Państwo w naszym sklepie stacjonarnym i na www.sklepateraz.pl.

Milena Szymańska, Dietetyk kliniczny

ateraz

Sklep Ateraz
tel: (58) 350-80-25
tel kom: 664-988-890
mail: [email protected]
Sklep Stacjonarny: ul. Jaśkowa Dolina 9, 80-252 Gdańsk
Sklep Internetowy: www.sklepateraz.pl