Pierogowe figle z gremolatą
Dawno zbierałam się by zrobić Gremolatę .W zasadzie używam wszystkich jej składników tyle , ze nie razem .Zrobiłam – rację mają włosi doskonały dodatek.
Czas :1 godzina
Składniki :
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta kurkumy dla koloru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
Farsz:
- 2 szklanki zmielonego mięsa z gotowanego kurczaka
- 2 cebule drobno pokrojone i usmażone na złoto
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- bazylia
- oregano
- majeranek
- sól
- pieprz mielony
- do posypania gremolada ( z natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej )
- do polania skwareczki z wędzonki
-przygotować farsz z miesa i cebulki , a potem doprawić go bazylią, majerankiem, oregano, solą i pieprzem mielonym
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkęi kurkumę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka ( wyjdzie ok 35 – 40 sztuk )
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z Gremolatą i skwareczkami z wędzonki .
Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).