Pierogowe figle z gremolatą

19 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dawno zbierałam się by zrobić Gremolatę .W zasadzie używam wszystkich jej składników tyle , ze nie razem .Zrobiłam – rację mają włosi doskonały dodatek.

Czas :1 godzina

Składniki :

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta kurkumy dla koloru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów

Farsz:

  • 2 szklanki zmielonego mięsa z gotowanego kurczaka
  • 2 cebule drobno pokrojone i usmażone na złoto
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony
  • do posypania gremolada ( z natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej )
  • do polania skwareczki z wędzonki

-przygotować farsz z miesa i cebulki , a potem doprawić go bazylią, majerankiem, oregano, solą i pieprzem mielonym

-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .

-wsypać mąkęi kurkumę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .

-ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka ( wyjdzie ok 35 – 40 sztuk )

-układać na wysypanej mąka tacce

-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać z Gremolatą i skwareczkami z wędzonki .

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .

Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).

file1274297478