Łosoś w słodkawej marynacie

19 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Następna propozycja na aromatycznego łososia.

Czas : 15 minut + kilka godzin w marynacie

Składniki :

  • 2 dzwonka z łososia ze skórą
  • sok z 1 cytryny
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżeczki konfitury morelowej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami
  • 1 łyżeczka musztardy sarebskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól – szczypta
  • pieprz mielony – szczypta
  • 1 łyżka masła

Utrzeć marynatę z soku z cytryny , 2 łyżek oleju i pozostałych składników .Zalać dzwonka łososia i wstawić do lodówki na kilka godzin ( przewracać w tym czasie tak by marynata równomiernie wnikała w rybę ).Wyjąć z marynaty , osuszyć .Na patelni rozgrzać olej i na gorącym smażyć łososia na rumiano z obu stron .Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła , potem 3 łyżki marynaty .Ogrzewać by marynata połączyła się z tłuszczem od smażenia tworząc sos .

Tak marynowanego łososia można również piec na tacce do grillowania na grillu ale jak dla mnie taki smażony jest smaczniejszy .

file1274297314