Łosoś w słodkawej marynacie
Artykuł zewnętrzny
Następna propozycja na aromatycznego łososia.
Czas : 15 minut + kilka godzin w marynacie
Składniki :
- 2 dzwonka z łososia ze skórą
- sok z 1 cytryny
- olej z pestek winogron
- 2 łyżeczki konfitury morelowej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami
- 1 łyżeczka musztardy sarebskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sól – szczypta
- pieprz mielony – szczypta
- 1 łyżka masła
Utrzeć marynatę z soku z cytryny , 2 łyżek oleju i pozostałych składników .Zalać dzwonka łososia i wstawić do lodówki na kilka godzin ( przewracać w tym czasie tak by marynata równomiernie wnikała w rybę ).Wyjąć z marynaty , osuszyć .Na patelni rozgrzać olej i na gorącym smażyć łososia na rumiano z obu stron .Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła , potem 3 łyżki marynaty .Ogrzewać by marynata połączyła się z tłuszczem od smażenia tworząc sos .
Tak marynowanego łososia można również piec na tacce do grillowania na grillu ale jak dla mnie taki smażony jest smaczniejszy .