Gremolata wg Buni

19 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Doskonały dodatek do potraw rodem z kuchni włoskiej .

Czas : 5 minut

Składniki :

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku
  • otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
  • szczypta soli ( to mój wymysł – po prostu pasuje mi ta odrobina soli w smaku Gremolaty )

Umyć natkę pietruszki , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .

Można sobie ułaqtwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut .

Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.

Doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej – klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .Polecam do bruschetty, zapiekanek o włoskim posmaku , ryb gotowanych na parze , a także innych którym chce się nadać włoskiego smaczku – np pierogów .

file1274297077