Gremolata wg Buni

19 maja 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Doskonały dodatek do potraw rodem z kuchni włoskiej .

Czas : 5 minut

Składniki :

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku
  • otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
  • szczypta soli ( to mój wymysł – po prostu pasuje mi ta odrobina soli w smaku Gremolaty )

Umyć natkę pietruszki , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .

Można sobie ułaqtwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut .

Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.

Doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej – klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .Polecam do bruschetty, zapiekanek o włoskim posmaku , ryb gotowanych na parze , a także innych którym chce się nadać włoskiego smaczku – np pierogów .

file1274297077



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...