Jak ślina wpływa na trawienie pokarmu przez niemowlaka?

3 października 2016, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Skład i płynna postać mleka mamy idealnie odpowiadają wymaganiom dziecka, które nie posiada jeszcze dojrzałego układu pokarmowego, zdolnego trawić posiłki stałe. W ślinie i układzie pokarmowym malucha nie ma jeszcze wystarczającej ilości soków trawiennych i enzymów, które mogłyby bezproblemowo przetworzyć jedzenie inne niż mleko. Szczególnie istotny dla rozwoju układu pokarmowego maluszka jest okres 1000 pierwszych dni życia. Warto więc wiedzieć, jakie czynniki mają w tym czasie wpływ na prawidłowe trawienie oraz jaką rolę odgrywa w tym procesie ślina.

Close up of an adorable baby drooling, on white background

Czym jest ślina

Ślina dziecka, tak jak w przypadku tej u dorosłego człowieka, jest bezbarwną, przezroczystą substancją, dzięki której buzia jest nawilżona. Ślina wytwarzana jest przez gruczoły ślinowe[1], a jej ilość zmienia się w zależności od wieku oraz spożywanej żywności. Dziecko w pierwszych dniach swojego życia nie ma dużo śliny, ale w kolejnych miesiącach gruczoły ślinowe zaczynają pracować intensywniej. Z racji tego, że dziecko nie potrafi opanować w pełni pracy policzków i języka, nadmiar śliny nie jest połykany i często trafia na śliniak, ubranie czy zabawkę. Ślina swój ciekły stan zawdzięcza głównemu składnikowi, którym w 99% jest woda[2]. Pozostałe jej elementy to związki organiczne i nieorganiczne.

Trawienie

Ślina jest elementem potrzebnym do jedzenia i trawienia pokarmu, czyniąc ten proces łatwiejszym dla dziecka. Ślina zawiera enzymy trawienne rozpoczynające trawienie węglowodanów, ułatwia również połykanie pokarmu. Proces trawienia zawartej w mleku mamy laktozy, dzięki składnikom śliny może więc rozpocząć się już w jamie ustnej. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca karmienie piersią jako najwłaściwszy sposób żywienia przez 6 pierwszych miesięcy życia i jego kontynuację nawet do 2. roku życia – podczas jednoczesnego rozszerzania diety dziecka o pokarmy uzupełniające. „Jeśli z określonych powodów maluszek nie może być karmiony piersią, eksperci zalecają podawanie mleka modyfikowanego. Dla takich niemowląt powyżej 6. miesiąca życia stworzono odpowiednio dopasowane mleko następne, częściowo fermentowane Bebiko PRO+ 2. Jego skład inspirowany jest naturalnym zjawiskiem fermentacji mlekowej” – wyjaśnia doradca marki Lucyna Bienek.

Smak

Ślina, oprócz rozmiękczania pokarmu, ułatwia także wyczuwanie smaku. Ta funkcja śliny w dużej mierze oparta jest na jej głównym składniku, czyli wodzie. W odczuwaniu smaków biorą udział kubki smakowe – niewielkie struktury o kształcie podobnym do cebuli, znajdujące się w jamie ustnej, głównie na języku. Są to skupiska od 50 do 100 komórek smakowych. Komórki te są wyspecjalizowane, co oznacza, że każda z nich odpowiedzialna jest za odczuwanie tylko jednego podstawowego smaku. Kubki smakowe znajdują się głęboko w szczelinach języka. [3].

Ochrona

Dzięki ślinie bakterie w buzi dziecka nie mają szans na przeżycie. Usuwa ona także szkodliwe produkty metabolizmu bakterii[4]. Ponadto ślina odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym rozwoju układu pokarmowego – dzięki niej elementy odżywcze w mleku mamy mają smak, bakterie są neutralizowane, a dziecko nie dławi się jedzeniem dzięki ułatwionemu połykaniu.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami.

Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

 

[1] Zakład Chemii Medycznej PUM https://www.pum.edu.pl/__data/assets/pdf_file/0017/104039/slina-sklad-i-funkcje-2015-2016.pdf, data dostępu 09.06.2016

[2] Zakład Chemii Medycznej PUM https://www.pum.edu.pl/__data/assets/pdf_file/0017/104039/slina-sklad-i-funkcje-2015-2016.pdf, data dostępu 09.06.2016

[3] EUFIC http://www.eufic.org/article/pl/artid/Saliva-more-than-just-water-in-your-mouth/, data dostępu 09.06.2016

[4] Zakład Chemii Medycznej PUM https://www.pum.edu.pl/__data/assets/pdf_file/0017/104039/slina-sklad-i-funkcje-2015-2016.pdf, data dostępu 09.06.2016

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...