Ciasto bez jajek z maślanką – szybkie i proste
Artykuł zewnętrzny
To proste i bardzo smaczne, maślane ciasto jest znane szczególnie we Francji, w miejscu gdzie królują słodkie śniadania, podaje się je do porannej, mocnej kawy. Francuzi cenią ten wypiek za jego prostotę i niezwykle maślany muślinowy wręcz smak. Kluczową rolę kropki na „i” pełni tutaj kruszonka, można je podawać z owocami sezonowymi jeśli ktoś lubi lub ulubioną konfiturą.
składniki:
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3/4 paczki masła extra
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
szklanka maślanki
opcjonalnie: można do ciasta dodać suszoną żurawinę, jabłka, inne owoce, posypać wiórkami
W dużej misce ugniatamy cukier z mąką i masłem. Pół ciasta odkładamy na kruszonkę. Do połowy ciasta dodajemy sól i sodę oraz maślankę i całość porządnie miksujemy. Przekładamy do wysmarowanej formy masłem i np. wiórkami kokosowymi, na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni. Podałam z sezonowymi owocami.
uwaga: sugeruje brać mniej cukru, jeśli wolicie mniej słodkie wypieki, w oryginalnym przepisie była szklanka cukru, ja dodaję 3/4, ale i tak wydaje mi się zbyt słodkie.