Ciasto bez jajek z maślanką – szybkie i proste

21 lutego 2018, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

To proste i bardzo smaczne, maślane ciasto jest znane szczególnie we Francji, w miejscu gdzie królują słodkie śniadania, podaje się je do porannej, mocnej kawy. Francuzi cenią ten wypiek za jego prostotę i niezwykle maślany muślinowy wręcz smak. Kluczową rolę kropki na „i” pełni tutaj kruszonka, można je podawać z owocami sezonowymi jeśli ktoś lubi lub ulubioną konfiturą.

 

składniki:

3/4 szklanki cukru

2 szklanki mąki

3/4 paczki masła extra

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki soli

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

szklanka maślanki

opcjonalnie: można do ciasta dodać suszoną żurawinę, jabłka, inne owoce, posypać wiórkami

W dużej misce ugniatamy cukier z mąką i masłem. Pół ciasta odkładamy na kruszonkę. Do połowy ciasta dodajemy sól i sodę oraz maślankę i całość porządnie miksujemy. Przekładamy do wysmarowanej formy masłem i np. wiórkami kokosowymi, na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni. Podałam z sezonowymi owocami.

uwaga: sugeruje brać mniej cukru, jeśli wolicie mniej słodkie wypieki, w oryginalnym przepisie była szklanka cukru, ja dodaję 3/4, ale i tak wydaje mi się zbyt słodkie.