Sałatka z grilowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry

14 maja 2010, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

średnia cukinia
10 pomidorków czereśniowych
mozzarella
ząbek czosnku
szczypta oregano
2 szczypty suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz

Przygotowanie:

– Cukinię myjemy. osuszamy i kroimy na plasterki.
– Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i układamy plastry cukinii oraz nieobrany ząbek czosnku.Gdy cukinia uzyska charakterystyczne dla grilowania pasy zestawiamy z ognia i przekładamy na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem.
– Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki.
– Cukinię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem.
– Polewamy sosem z 2 łyżek oliwy z oliwek extra vergine, szczypty oregano i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.