Skąd się bierze gluten w wędlinach?

30 czerwca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W naszych sklepach coraz częściej spotykamy produkty, które na opakowaniach mają symbol przekreślonego kłosa, jednoznacznie informującego o tym, że dany produkt nie zawiera glutenu. Ostatnimi czasy taki symbol pojawia się również na wędlinach oraz wędzonkach. I tutaj w głowie wielu konsumentów rodzi się pytanie: skąd się bierze gluten w wędlinach, skoro mięso go nie zawiera? Postanowiliśmy to sprawdzić.

skad-sie-bierze-gluten-w-wedlinach-2

Żywność bezglutenowa coraz częściej gości na naszych stołach. Liczba osób borykających się z celiakią, nadwrażliwością i alergią na gluten stale rośnie – szczególnie w społeczeństwach Zachodu. Szacuje się, że z samą celiakią, która jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym boryka się 1% populacji, do tego należy doliczyć osoby cierpiące na inne nietolerancję glutenu – również opisywaną szeroko Nieceliakalną Nadwrażliwość na Gluten i alergię na ten składnik pokarmu. Nikogo zatem nie powinno dziwić, że taką popularnością cieszą się produkty bezglutenowe. Można nawet zauważyć, że jak grzyby po deszczu powstają restauracje czy piekarnie, w których nie używa się produktów zawierających gluten. Naprzeciw osobom, które z różnych przyczyn eliminują gluten ze swojej diety wychodzą również producenci wędlin, w których ofercie można znaleźć wędliny bezglutenowe.

 

Co to jest gluten i dlaczego jest w niektórych produktach mięsnych?

Gluten to tak naprawdę mieszanka białek roślinnych – gluteiny i gliadyny, która naturalnie nie występuje w mięsie. Występuje za to w ziarnach zbóż – w pszenicy, życie i jęczmieniu. To właśnie ten składnik decyduje o tym, że ciasto ma charakterystyczną, lepiącą konsystencję. Gluten jest zatem w pieczywie, wszelkich produktach zbożowych – płatkach, makaronach, wypiekach, jest on również w … wędlinach.

– Gluten spotkać można w przyprawach i stąd ich obecność w wyrobach mięsnych, producenci dodają też białko roślinne do wędlin – szczególnie do kiełbas i pasztetów. Poprawia ono konsystencję tych produktów. Dla osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, nie ma to żadnego znaczenia, natomiast osobom, które borykają się z celiakią, czy też nadwrażliwością lub alergią na ten składnik, takie wędliny mogą zaszkodzić. – mówi Daniel Ratajczak przedstawiciel marki Kaminiarz, oferującej bezglutenowe wędliny oraz wędzonki.

Zarówno w przypadku celiakii, jak i alergii czy nietolerancji, po spożyciu glutenu obserwuje się wiele objawów klinicznych, z dolegliwościami żołądkowo- jelitowymi na czele. Osoby te w sklepach wybierają zatem wyłącznie produkty, które oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa.

 

obrazek-1

Jak wyglądają wędliny bezglutenowe?

Kiełbasy, szynki, czy boczek bez glutenu wyglądają tak samo, jak „zwykłe” produkty. Są jednak odpowiednio oznaczone – wspomnianym już, charakterystycznym symbolem przekreślonego kłosa lub „zielonego kłosa”. Dla osób, które muszą unikać glutenu takie oznaczenie jest ogromnym ułatwieniem – nie muszą one studiować listy składników w poszukiwaniu glutenu.

Nasza oferta produktów bezglutenowych została bardzo dobrze przyjęta przez klientów, zwłaszcza tak szeroka oferta boczków, w wielu różnych gramaturach i formach, plastrach, czy krojonych w kostkę. To nasz najważniejszych produkt. Obok boczku zaoferowaliśmy również najbardziej popularne wędliny – m.in: polędwicę sopocką i wędzoną, szynkę gotowaną, dojrzewającą oraz kiełbasę krakowską. Produkty marki Kaminiarz można kupić w sklepach LIDL, TESCO, LEWIATAN, NETTO, MAKRO CASH and CARRY czy Intermarché w całej Polsce. Co więcej – wyeliminowaliśmy gluten w całości z naszej produkcji, więc obok 22 produktów sygnowanych Przekreślonym Kłosem, pozostała oferta zakładu jest również bezglutenowa, o czym informujemy konsumentów na etykiecie z tyłu produktu. – wyjaśnia Mariusz Biernat dyrektor handlowy marki Kaminiarz.

obrazek-2

Produkty bezglutenowe są coraz bardziej popularne. Wybierają je osoby, które ze względów zdrowotnych muszą trzymać taką dietę, jak również Ci, dla których zrezygnowanie z glutenu jest kolejnym wyborem żywieniowym. Na szczęście doskonale rozumieją to producenci żywności (w tym wędlin), którzy wychodzą naprzeciw tym potrzebom i swoje oferty rozszerzają o produkty typu Gluten Free. To ogromny krok do przodu.