Wiem co… piję, czyli przepisy na domowe napoje

11 lipca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

aIMG_4728

Sklepowe półki uginają się od soków, nektarów i napojów. Producenci zachęcają nas etykietami przedstawiającymi soczyste owoce. Jednak często w takim produkcie widnieją tylko w nazwie lub na opakowaniu. Soki produkowane są z koncentratów, a w nektarach zawartość owoców jest często śladowa. Zamiast witamin znajdziemy w nich: kilka łyżek cukru, słodziki, konserwanty czy sztuczne barwniki, które nie mają pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Chcesz poznać sposób na tanie i smaczne napoje „domowej roboty”? Możesz przygotować je samodzielnie i mieć pewność, że swojej rodzinie serwujesz pełnowartościowy produkt. Szybki sposób na zdrowy napój, koktajl lub wodę smakową? Przefiltrowana woda plus świeże owoce!

POCZUJ PRAWDZIWY SMAK

_DSC6157Katarzyna Pryzmont, dietetyk

Zbliża się okres, który obfituje w dojrzałe, pełne witamin owoce i świeże zioła. Według dietetyk Katarzyny Pryzmont  owoce są źródłem cennych fitozwiązków, które wpływają właściwie na wszystko – nastrój, skupienie, kondycję skóry. Zbyt duża ilość owoców spożywanych w jednym posiłku nie jest zalecana dla osób z cukrzycą czy nadwagą. Tutaj rozwiązaniem mogą być soki, przygotowane samodzielnie. Niestety owoce zawierają mało magnezu, jednego z cenniejszych pierwiastków, dlatego też woda, na której bazujemy, powinna być wzbogacona właśnie w ten pierwiastek. Wybierając owoce, warto sięgać po mango, melony, pomarańcze. Zawarta w nich witamina A jest niezbędna do powstawania i rozwoju komórek. W innych cytrusach, kiwi czy truskawkach, znajdziemy mnóstwo antyoksydantów, a więc składników do walki z wirusami, infekcjami czy stresem oksydacyjnym.

PRZEPISY NA DOMOWE NAPOJE

aIMG_4647

Czysta woda jest podstawą zdrowej kuchni. Dlatego w każdym domu powinien znaleźć się filtr do wody. Wielu osobom kojarzy się z kosztownym w zakupie i eksploatacji urządzeniem, które zamontować może tylko specjalista. Nic bardziej mylnego. Najmodniejsze na zachodzie i od lat cenione za skuteczność są dzbankowe filtry do wody. Mimo krążących mitów, nie demineralizują wody, a jedynie usuwają nadmiar substancji mogących negatywnie wpływać na jej smak i zapach. Co więcej na rynku pojawiły się już filtry wzbogacające wodę w magnez (marka Dafi, filtr Mg+).  Jeśli nie tolerujemy tzw. „chemii”, zaś lubimy głębię naturalnego smaku, powinniśmy postawić na napoje bazujące na czystej i zdrowej wodzie, które przygotujemy samodzielnie.

Rozpuszczone w wodzie substancje pochodzące z owoców czy ziół są świetnie przyswajalne przez nasz organizm. Dzięki samodzielnemu łączeniu ulubionych owoców możemy dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, soli mineralnych, a także kwasów organicznych. Warto przynajmniej kilka razy w tygodniu sięgać po nie i sprawdzić, jak w wyniku ich spożywania zmieni się na lepsze nasze samopoczucie i kondycja fizyczna – tłumaczy dietetyk Katarzyna Pryzmont.

Koktajl arbuzowy

arbuzowy

składniki:

  • 3 szklanki filtrowanej wody
  • ½ małego arbuza
  • sok z 1 limonki
  • 8 listków mięty

przygotowanie:

Wycisnąć sok z limonki przy użyciu wyciskarki Dafi. Arbuza pokroić w drobną kostkę i zmiksować z sokiem z limonki i miętą, następnie uzupełnić wodą filtrowaną. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Lemoniada Brazylijska

składniki:brazylijska

  • 2 szklanki wody filtrowanej
  • 2 limonki
  • ¾ szklanki zagęszczonego niesłodzonego mleka
  • ½ szklanki lodu z wody filtrowanej

Przygotowanie:

Limonki umyć i obrać. W blenderze zmiksować limonki, mleko skondensowane i wodę filtrowaną. Przecedzić lemoniadę przez gęste sitko. Dodać lód. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Kompot ze śliweksliwkowa

składniki:

  • 2 i ¾ szklanki filtrowanej wody
  •  8 śliwek
  • 4 łyżki cukru*
  • ½ łyżeczki cynamonu

*Aby zmniejszyć kaloryczność napoju zamień cukier na stewię lub ksylitol.

przygotowanie:

Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. W małym garnku zagotować filtrowaną wodę, dodać cukier i śliwki. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dodać cynamon. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Kompot podawać schłodzony.

Mrożona herbata arbuzowo-bazyliowaarbuzowo-bazyliowa

składniki:

  • 2,5 szklanki filtrowanej wody
  • 2 torebki herbaty
  • 1/8 małego arbuza
  • 1 brzoskwinia
  • 1 garść listków bazylii
  • 4 łyżeczki cukru*

*Aby zmniejszyć kaloryczność napoju zamień cukier na stewię lub ksylitol.

przygotowanie:

Zaparzyć herbatę razem z listkami bazylii. Dodać cukier i wymieszać. Odczekać ok. 10 minut i wyjąć bazylię. Umyć i obrać brzoskwinię. Pokroić arbuza i brzoskwinię w kostkę. Do karafki wlać herbatę, dodać owoce i uzupełnić zimną filtrowaną wodą. Wymieszać. Podawać schłodzoną.