Przepiórki – jak przyrządzić – przepis
Przepiórka ma szlachetne, delikatne i zdrowe mięso na bazie, którego możemy przygotować kilka smacznych potraw np. na wykwintną ucztę! Choć trudno dostępna, warto ją zdobyć! Przepyszny, lekki rosół z przepiórki to idealne danie dla malucha i chorego – natychmiast stawia na nogi.
Dzisiaj prezentujemy przepis, w którym twarożek Mój Ulubiony występuje w towarzystwie pieczonych przepiórek i rzepy arbuzowej. To smakowite danie, którego nie należy się bać, ponieważ smakuje wyśmienicie, a jego wygląd robi wrażenie. Jeśli szykujecie wystawne przyjęcie przepiórka z twarożkiem to doskonały wybór! Do dzieła.
Pieczone przepiórki z twarożkiem i rzepą arbuzową
czas przygotowania: 1,5 h, 4 porcje
Sposób wykonania:
Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170° C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając 100 g twarożku „Mój ulubiony”. Doprowadzamy do wrzenia. Rzepę obieramy, kroimy w cieniutkie plastry na mandolinie. Wodę, cytryny, sól i rozgniecione ziarenko kardamonu mieszamy i zalewamy rzepę i odstawiamy na kilka godzin. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy umyte i przycięte broccolini przez 2 min. Polewamy roztopionym na patelni masłem. 200g twarożku „Mój ulubiony” umieszczamy w dużym, szerokim słoju i podwędzamy go drewnem jabłoni za pomocą smoking gum. Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku.•
„Mój Ulubiony”
Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Doskonały do kanapek, może stanowić również podstawę dla past kanapkowych, dipów, deserów
i ciast. Przeznaczony do wypieków serników, nie wymaga dodatku tłuszczu. Dostępny w trzech gramaturach: 200g, 450g i 1kg.