Makaron ryżowy na pieczarkowo
Artykuł zewnętrzny
Dodatek do II dań lub samodzielne danie bezmięsne .
Czas : 30 minut
Składniki :
- ½ opakowanie makaronu ryżowego Tagliatelle ( wstążki )
- 15 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 Bulionetka drobiowa Knorra
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju ( użyłam z pestek winogron )
- 2 łyżki masła
- pieprz mielony
- sól
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Zagotować 1,5 litra wody z Bulionetką i kurkumą . Wrzucić makaron i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Pieczarki oczyścić i podsmażyć na rumiano na oleju .Cebulę obrać i pokroić w piórka . Dołożyć do pieczarek gdy będą już podrumienione .Smażyć aż cebula i pieczarki będą rumiane .Dołożyć masło. Odsączyć makaron i dołożyć na patelnię z pieczarkami. Wymieszać i chwilę ogrzewać . Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Podawać do mięs , ryby lub jako samodzielne danie .
Ja podałam tym razem z Morszczukiem smażonym i Kiszoną kapustą obgotowaną