Ludzkość zna herbatę od tysięcy lat. Najpierw zachwycali się nią Chińczycy i mieszkańcy innych azjatyckich krain, potem zaś, mniej więcej w XVI wieku, napój ten przywędrował do Europy. Przez ten czas ludzkość poznawała nowe je rodzaje i sposoby przyrządzania.
To właśnie bowiem metoda parzenia, poza oczywiście właściwościami czysto naturalnymi, decyduje o końcowym smaku herbaty. Jeżeli więc wykonamy to w sposób nieprawidłowy, możemy liczyć się z tym, iż napój nie uzyska pełni swojego smaku. W jaki więc sposób robić to dobrze?
Czynności przygotowawcze
Zanim przejdziemy do samego procesu parzenia herbaty, powinniśmy powziąć odpowiednie przygotowania. W pierwszej kolejności woda. Koniecznie musi być czysta i świeża. Absolutnie zabrania się używania wcześniej przegotowanej wody do ponownego zalania liści bądź nasion herbaty. W ten sposób nasz napój może uzyskać gorzkawy, nieprzyjemny posmak.
Niezwykle istotną kwestią jest używanie wody miękkiej, czyli posiadającej znikomą ilość składników mineralnych i wapnia. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko, iż w samym wywarze zostaną wymieszane również niepożądane substancje, czego zapewne byśmy nie chcieli. Kolejna fundamentalna zasada parzenia herbaty związana jest z zalewaniem wodą liści herbaty – nigdy nie róbmy na odwrót. Jakie powinny być proporcje liści herbaty i wody? Przyjmuje się, iż na każde 200 ml wody powinno przypadać mniej więcej łyżeczka listków. Jeżeli jednak zechcemy poczuć pełniejszy smak, nie krępujmy się i dołóżmy więcej herbaty.
Proces parzenia
Po wykonaniu wyżej wymienionych czynności powinniśmy zakryć filiżankę talerzykiem i dać herbacie się zaparzyć. Przed opisaniem potrzebnego czasu do stworzenia idealnego napoju, warto zatrzymać się przy samej temperaturze wody. Jak bowiem wskazują znawcy herbaty, każdy rodzaj wymaga parzenia w różnej temperaturze.
W jaki jednak sposób zagotować wodę do konkretnych wartości? Czy powinniśmy używać garnka i termometru? Może być to jakieś wyjście, niemniej występują dużo wygodniejsze sposoby. Wystarczy bowiem odpowiedniej jakości czajnik elektryczny, który będzie posiadał funkcję regulacji temperatury, dzięki czemu w bardzo prosty sposób przypilnujemy właściwych wartości. Tego typu produkty zazwyczaj umożliwiają podgrzanie wody do 60-100 stopni Celsjusza, co w zupełności wystarczy.
Jeśli wyjaśniliśmy sobie kwestię tego, w jaki sposób podgrzać wodę, warto dowiedzieć, ile nasza herbata powinna się parzyć i w jakiej temperaturze. Rzecz jasna, każdy rodzaj herbaty jest inny, toteż różne będą również omawiane wartości.
- Herbata zielona – ok. 4 minuty, w temperaturze od 60 do 80°C
- Herbata czarna – ok. 3 minuty, w temperaturze od 90 do 99°C
- Yerba Mate – ok. 5 minut, w temperaturze od 85 do 90°C
- Herbata biała – ok. 8 minut, w temperaturze od 78 do 86°C
- Herbata czerwona- od 4 do 7 minut, w temperaturze od 95 do 99°C
Trzymanie się tych wytycznych zagwarantuje nam najpełniejszy smak. Pamiętajmy przy tym, iż słodzenie herbaty w sposób diametralny zmienia nasze doznania, w niektórych przypadkach naturalne liście tracą sporo swoich właściwości. Wszystko to oznacza, że herbatę słodzimy wyłącznie na naszą odpowiedzialność i zgodnie z indywidualnymi preferencjami. To samo zresztą tyczy się mleka i cytryny.
Na sam koniec warto jeszcze raz na chwilę zatrzymać się przy czajniku elektrycznym. Kupując tego typu urządzenie, zadbajmy o to, aby posiadało ono odpowiednie filtry, które ochronią nas przed wapnem i innymi substancjami. Dobrze byłoby również zakupić czajnik wyposażony w grzałkę ze stali nierdzewnej bądź szlachetnej, co ma spory wpływ na jakość podgrzanej wody.
Czajnik elektryczny często posiada bardzo dużo funkcji ochronnych, między innymi przed przegrzaniem czy pracą bez wody. Są to co prawda drobne „ulepszacze”, jednak warto czasem się na nie zdecydować.