Chrupiące sałatki na karnawał

30 grudnia 2015, dodał: zaneta2015
Artykuł zewnętrzny

Karnawał, to czas wspólnej, szalonej zabawy z najbliższymi i spotkań w gronie przyjaciół. Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto zadbać, aby na karnawałowym stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które zaskoczą gości swoim smakiem, jak i apetycznym wyglądem. W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Będą one doskonałą alternatywą dla dań mięsnych i pozwolą czuć się lekko podczas zabawy. 

Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami

6

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 2 czerwone cebule
  • 1 jabłko
  • 100 g słonecznika Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 250 g żurawiny Bakalland
  • 15 plasterków baleronu
  • 1/3 szklanki octu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki majonezu

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, baleron w paseczki, dodajemy żurawinę, słonecznik, orzechy, pokrojone jabłko i ugotowany brokuł. Wszystko delikatnie mieszamy z sobą.  Przygotowujemy sos: podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim cukier, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy majonez, mieszamy na gładką masę. Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy z sobą wszystkie składniki.

Sałatka z awokado i świeżego szpinaku

5

Składniki:

  • 2 awokado
  • 300 g świeżego  szpinaku
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • pieprz
  • sól

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżki octu jabłkowego
  • ½ łyżki musztardy Dijon
  • ½ łyżki miodu

Awokado obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Dodajemy liście szpinaku i Chrupiącą sałatkę. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Przygotowując sos mieszamy z sobą wszystkie składniki. Gotową sałatkę, polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

 

Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni

7

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 1 bagietka
  • 1 sałata lodowa
  • 40 g żółtego sera
  • 100 g pestek dyni Bakalland
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski. Smażymy go na patelni, aż uzyska rumiany kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojona w kostkę bagietkę, smażymy na złocisty kolor, na małym ogniu. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pestki dyni, żółty ser pokrojony w większą kostkę. Żeby przygotować sos, do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy sosem.