Boże Narodzenie to najbardziej aromatyczne święta w roku! Cały dom wypełniają zapachy świeżej choinki, pierniczków czy ryby po grecku. Bez pysznych potraw trudno wyobrazić sobie spotkania w gronie najbliższych. Niewątpliwie podczas Świąt jednym z najważniejszych dań jest staropolski bigos. Ambasador marki Appetita – Szef kuchni Adam Chrząstowski podpowiada, jak przyrządzić bigos idealny!
Niepowtarzalny smak tradycji
Bigos jest jedną z najbardziej znanych potraw w kuchni słowiańskiej. To sycące i rozgrzewające danie od wielu wieków gości na stołach w Polsce, na Litwie czy w Białorusi. Bigos jest idealny podczas długich, zimowych wieczorów – zaspokaja apetyt i zapewnia niezwykłe kulinarne doznania. Składniki tej potrawy na przestrzeni lat ewoluowały, a każda gospodyni ma swój sekretny „patent na udany bigos”. Dodatek suszonych owoców, doskonałej jakości mięsa, wytrawnego czerwonego wina i aromatycznych przypraw sprawia, że bigos nabiera wykwintnego charakteru i znakomicie komponuje się ze świątecznym menu. Bożonarodzeniowe spotkania z rodziną i znajomymi zwykle nie mogą obejść się bez tej pysznej potrawy! Aromatyczny bigos z dodatkiem ziół i przypraw Appetita to propozycja, której nie sposób się oprzeć. Zwłaszcza, gdy doradza Szef kuchni Adam Chrząstowski – mistrz kulinarny i ambasador marki Appetita.
Przepis na świąteczny bigos
- 1,5 kg kapusty kiszonej (wraz z zalewą)
- 0,5 kg białej kapusty
- 50 g suszonych grzybów (Szef kuchni Adam Chrząstowski poleca użycie do bigosu podgrzybków)
- 200 g suszonych śliwek
- 300 g łopatki wołowej (przyprawione solą, pieprzem i majerankiem)
- 200 g żeberek wieprzowych
- 100 g wędzonej szynki wieprzowej
- 150 g kiełbasy jałowcowej
- 200 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 duże jabłko (kwaskowe)
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu (Szef Kuchni Adam Chrząstowski rekomenduje użycie miodu gryczanego)
- Ziele angielskie Appetita
- Liść laurowy Appetita
- Majeranek Appetita
- Kminek Appetita
- Tymianek Appetita
- Gorczyca Appetita
- Pieprz czarny ziarnisty Appeita
- Cząber Appetita
- Przyprawa do bigosu Appetita
- Sól
- Olej rzepakowy
Przygotowanie dzień wcześniej:
- Namocz grzyby na jeden dzień przed planowanym gotowaniem bigosu.
- Tego samego dnia możesz również pokroić łopatkę wołową, przyprawić i usmażyć ją na oleju rzepakowym.
Przygotowanie właściwe:
- Do dużego garnka (optymalnie 5-6 litrowy) włóż kapustę kiszoną wraz z zalewą.
- Dodaj wyjęte z wody, pokrojone w cienkie paski grzyby.
- Dodaj żeberka wieprzowe, suszone śliwki pokrojone w kostkę oraz kilka sztuk liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego.
- Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj, gotują do miękkości na średnim ogniu.
- Wyciągnij z garnka żeberka, obierz z kości, pokrój w drobną kostkę i z powrotem włóż do garnka.
- Do gotującej się mieszanki dodaj poszatkowaną białą kapustę, pokrojoną w kostkę szynkę oraz przygotowane dzień wcześniej mięso, również pokrojone na drobne kawałki – wymieszaj.
- Kiełbasę pokrój w kostkę, boczek w cienkie paski, podsmaż do chrupkości i dodaj do garnka.
- W tym czasie pokrój cebulę w piórka, podsmaż i dodaj do bigosu.
- Pokrój w kostkę jabłko i dodaj do potrawy.
- Całość powoli zalej winem i przez kilka minut duś pod przykryciem.
- Dodaj przyprawy: majeranek, kminek, tymianek, cząber, gorczycę, Przyprawę do bigosu po staropolsku Appetita oraz miód.
- Wymieszaj, doprawiając solą i kilkoma ziarnami pieprzu.
- Podawaj na ciepło – smacznego!
*Porada eksperta Appetita – Adama Chrząstowskiego: Bigos warto gotować minimum trzy dni. By uzyskać głębię smaku i aromatu, należy zagotować go trzy razy. Po każdym gotowaniu i schłodzeniu, włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Dzięki temu bigos będzie kruchy, delikatny i przepyszny!
Produkty:
Ziele angielskie Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł
Liść laurowy Appetita, 6 g, cena: ok. 1,40 zł
Majeranek otarty Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł
Kminek cały Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Tymianek Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Gorczyca biała, Appetita, 30 g, cena: ok. 1,40 zł
Pieprz czarny ziarnisty Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł
Cząber Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł
Przyprawa do bigosu po staropolsku Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł