Glazurowana karkówka w morelowo – sezamowa

3 grudnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

karkowka

Przepis: Jenny

Składniki

2-3 kg peklowanej karkówki bez kości/ baleronu
2 świeże liście laurowe
10 ziarenek czarnego pieprzu
6 goździków
6 ząbków czosnku
Glazura
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa posiekanego, świeżego czosnku
3/4 szklanki cienko pokrojonych, suszonych moreli
2 łyżki stołowe brązowego cukru
2 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżka stołowa płynnego miodu
1,5 szklanki soku morelowego lub pomarańczowego
1/2 szklanki dżemu morelowego
sól i czarny pieprz
1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
Syrop:
szklanka wody
szklanka soku morelowego
szklanka białego cukru
3 goździki
laska cynamonu
20 suszonych moreli
20 migdałów

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C
2. Peklowane mięso umieść w garnku. Dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty i goździki.
3. Gotuj mięso przez 20 minut na każde 450 gram. Kiedy stanie się miękkie, zdejmij je z ognia (staraj się gotować na wolnym ogniu).
4. Pozwól mięsu wystygnąć. Zdejmij z niego skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, która sprawi, że mięso będzie później soczyste.
Glazura
1. Rozgrzej oliwę w małym rondelku, dodaj imbir i gotuj przez minutę, ciągle mieszając.
2. Dodaj morele, brązowy cukier i gotuj mieszając kolejną minutę.
3. Dodaj sos sojowy, miód, sok, dżem, dopraw solą z pieprzem i gotuj, aż syrop stanie się płynny.
4. Odstaw z ognia i (opcjonalnie) dodaj łyżeczkę oleju sezamowego.
Wskazówka: Jeśli syrop zrobi się za gęsty, dodaj troszkę zimnej wody.

Glazurowanie

1. Wyłóż formę do pieczenia folią i umieść na niej mięso. Porób na mięsie nacięcia w kształcie rombu i natrzyj je musztardą oraz polej połową marynaty.
2. Wsadź mięso do nagrzanego piekarnika i cały czas obserwuj. Kiedy zacznie bąblować, wyjmij z piekarnika i polej marynatą, która spłynęła na dół. Poczekaj aż znowu pojawią się bąble i polej tym co spłynęło.
3. Pozostałą marynatę wymieszaj z suszonymi owocami i polej nią jeszcze raz mięso. Piecz do momentu uzyskania odpowiedniego koloru.
4. Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć, zanim je podasz.
Przybranie z moreli nadziewanych migdałami
1. By zrobić syrop: wlej wodę, sok, cukier i przyprawy do garnuszka, podgotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
2. Nadziej morele migdałami.
3. Zmniejsz ogień i wrzuć morele do syropu. Nie pozwól, by syrop zbytnio zgęstniał, bo morele stwardnieją.
4. Wyłóż mięso na talerz i udekoruj morelami.
Wskazówka: Jeśli nie chcesz robić tak wymyślnego przybrania, wystarczy, że przed pieczeniem posmarujesz mięso grubą warstwą musztardy, lekko posypiesz brązowym cukrem i nałożysz cienką warstwę miodu. Pamiętaj, żeby pilnować mięsa i wyjąć je z piekarnika, kiedy zacznie bąblować.

 

Bajeczne Święta i Nowy Rok z Jenny i Rezą
„Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network

Przeżyj niezwykłe Święta przy stole zastawionym wyjątkowymi potrawami. Wybierz się w kulinarną podróż, pełną tradycji różnych krajów i niezwykłych, świątecznych smaków. Uczcij Nowy Rok ucztą godną króla. Brzmi jak bajka? Jeżeli masz takich nauczycieli, jak Jenny Morris i Reza Mahammad, wszystko jest możliwe.

Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej iazjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z „Bajecznej akademii kulinarnej”.

Emisja odcinków, z których pochodzą przepisy: 21, 23, 24 i 25 grudnia, godz. 17:30.
O Polsat Food Network

Rozrywka i jedzenie prosto z serca.
Polsat Food Network to świeże spojrzenie na programy kulinarne i celebracja wszystkiego, co odważne, zabawne
i rozrywkowe w tym gatunku. To nie jest typowy kanał o tym, jak gotować! Polsat Food Network to nieustająco jedna
z najszybciej rozwijających się, lifestyle’owych i rozrywkowych marek, pełna wielokrotnie nagradzanych programów o gotowaniu, mistrzów kuchni i kulinarnych rywalizacji.
W Wielkiej Brytanii Food Network to numer jeden wśród lifestyle’owych kanałów, dostępny na wszystkich największych platformach. Strona www.foodnetwork.co.uk jest dostępnym przez całą dobę dopełnieniem kanału, na którym można znaleźć codzienną ramówkę, oglądać na żywo lub na życzenie odcinki programów, zapoznać się z biografiami szefów kuchni, przepisami i innymi formami kontentu.
W obszarze EMEA zapraszamy po więcej informacji na strony: Polska: www.foodnetwork.pl; Południowa Afryka: www.foodnetwork.co.za; dodatkowo EMEA: www.foodnetworktv.com. W USA zapraszamy na stronę www.foodnetwork.com, która jest wiodącą stroną kulinarną w Ameryce i gdzie kanał jest jednym z najbardziej popularnych w telewizji.
Polsat Food Network należy do Scripps Network International, lidera w mediach lifestyle’owych, w dziedzinach, takich jak jedzenie, dom i podróże; dla telewizji, internetu i powstających platform. Na rynku międzynarodowym funkcjonuje pod nazwą Food Network.