Prosta zupa pieczarkowa z cząbrem
Pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu, a mimo to, jest jedną z moich ulubionych zup. Mimo, iż przepis jest prosty postanowiłam się nim podzielić.
Spotkałam się z dwoma sposobami – pierwszy z nich to podsmażanie pieczarek. a drugi polega na ich bezpośrednim wrzuceniu do gotującego się bulionu. Podsmażenie sprawia, że zupa ma wyraźniejszy smak, jednak ja wolę delikatniejszą wersję.
Składniki:
– litr bulionu
– 40 dag pieczarek
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki śmietany 18%
– świeżo mielony pieprz, sól i cząber do smaku
– ok. 20 dag makaronu nitki lub świderki
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry wraz z nóżkami. Wstawiamy bulion, gdy zacznie się gotować wrzucamy do niego pokrojone grzyby. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron. Gdy pieczarki zmiękną rozpuszczamy w zupie dwie łyżki masła i zabielamy śmietaną (aby śmietana się nie zważyła należy ją zahartować lub wymieszać z płaską łyżeczką soli). Zupę przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym cząbrem. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Smacznego!