Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone

29 października 2015, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt

 

 

 6 jajek

– 3/4 szklanki cukru

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 szklanka mąki pszennej

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 165 stopni C około 45-50 minut.

 

Krem truskawkowy

 

– 250 g truskawek

– 1 galaretka truskawkowa

 

Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia.

 

Krem śmietankowy

 

– 330 ml śmietanki 30 %

– 1 serek mascarpone

 

Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy.

 

Poncz – proporcja wg. uznania

 

– woda

– sok z cytryny

– cukier

 

Dodatkowo:

 

– 1 galaretka cytrynowa

– owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi)

 

Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu.  Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody.

Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według uznania i delikatnie wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy na noc do lodówki.

Na następny dzień tort kroimy na pół wzdłuż ułożonych borówek. Składamy do siebie drugą stroną a wszystkie boki smarujemy pozostałym kremem. Na środku wyciskamy krem śmietankowy i dodajemy winogrono, jako główkę.

 

file1446127167