Zupa cebulowa

26 października 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
– cebule – 5 sztuk
– Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 opakowanie
– obrana marchew – 200 g
– nitki szafranu – 3 sztuki
– chili mielone – 1 łyżeczka
– ząbek czosnku – 1 sztuka
– margaryna – 2 łyżki
­- woda – 600 ml

Zupa cebulowa

Sposób przygotowania:
1. Marchew umyj i obierz a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Czosnek posiekaj drobno a cebulę – pokój w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż wszystkie warzywa. Po kilku minutach wlej do nich 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 10 minut.
2. Do garnka dodaj pozostałą wodę i Francuską zupę cebulową Knorr, która zadba o odpowiedni aromat i konsystencję. Energicznie wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu przez kwadrans. W międzyczasie przypraw zupę – powinna być ostra i wyrazista. Dodaj więc szafran i ostrą paprykę chili. Na koniec zupę zmiksuj blenderem.
3. Zupę podawaj przybraną kilkoma niteczkami szafranu i paskami marchewki.