Grzybowe lasagne z podgrzybkami i pieczarkami
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– makaron lasagne – płaty – 9 sztuk
– Fix Lasagne Knorr – 1 opakowanie
– grzyby suszone – 10 sztuk
– pieczarki – 25 sztuk
– cebula – 2 sztuki
– śmietana gęsta – 200 ml
– ser żółty, starty – 100 g
– oliwa – 4 łyżki
– bazylia – kilka listków
– woda – 300 ml
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby (np. podgrzybki) zalej wrzątkiem i pozostaw by namokły. Gdy będą miękkie, dokładnie je odcedź i pokrój. Nie wylewaj wody, w której się moczyły, stanie się bazą sosu.
2. Obrane i drobno pokrojone w kostkę cebule podziel na dwie części – pierwszą przesmaż na oliwie, a potem podlej śmietaną i pozostaw na ogniu przez kilka minut.
3. Drugą część cebuli również przesmaż, a następnie dorzuć do niej oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki oraz leśne grzyby. Wszystko dobrze przesmaż. Po kilku minutach wlej wodę, w której moczyły się grzyby i dodaj zapewniający włoski smak Fix Lasagne. Sos dokładnie wymieszaj i zagotuj.
4. Prostokątne naczynie żaroodporne o wym. 28×20 cm wysmaruj dokładnie sosem śmietanowym. Na dnie ułóż trzy płaty makaronu do lasagne, które również posmaruj sosem. Następnie posyp je tartym żółtym serem i na nim ułóż porcję sosu grzybowego. Czynność tę wykonuj jeszcze dwa razy – układaj kolejne warstwy – najpierw makaron, potem sos śmietanowy i ser, na końcu sos grzybowy.
5. Wierzchnią warstwę makaronu posmaruj pozostałym sosem śmietanowym i posyp obficie
serem. Lasagne zapiekaj w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 40 minut. Zapiekankę udekoruj bazylią