Kurczak faszerowany kaszą i suszonymi grzybami

21 października 2015, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 sprawiony kurczak
  • 20 dag kaszy jęczmiennej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 łyżek oleju
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Papryka słodka
  • Tymianek
  • Gruba biała nić

Przygotowanie:

Kurczaka umyj, osusz, dokładnie przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem (z zewnątrz i wewnątrz).

Polej dwiema łyżkami oleju i sokiem z cytryny.

Wstaw do lodówki na 4 godziny. Grzyby namocz w gorącej wodzie. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę.

Grzyby odsącz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zrumień na nich cebulę, następnie wrzuć grzyby. Smaż przez 5 minut, później dodaj kaszę, przypraw. Wrzuć natkę pietruszki i wymieszaj całość. Wyjmij kurczaka, nafaszeruj go kaszą i zaszyj.

Włóż do naczynia żaroodpornego, piecz przez 80-90 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Kilka razy polej mięso wytworzonym sosem.

Smacznego!