Sałatka z cieciorką, marchewką i dużą ilością koperku
Przepyszna sałatka na każdą porę roku:-)
Do jej przygotowania potrzebujemy:
– 1 puszka cieciorki
– 1 pomidor
– 1 ogórek
– 1 marchewka
– szczypta soli, pieprzu
– odrobina kminu rzymskiego mielonego
– pół pęczka koperku.
Na sos:
wariant z majonezem – kilka 2-3 łyżki majonezu
wariant bez majonezu – 2 łyżeczki octu balsamicznego i łyżka oleju roślinnego.
Przelaną wodą i odcedzoną cieciorkę wrzucamy do miski, dodajemy do niej umytego i pokrojonego w kostkę ogórka i pomidora, marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych otworach. Można również dodać pół czerwonej papryki, jeśli nią dysponujemy. Dodajemy do smaku przyprawy – sól, pieprz i kmin, na końcu umyty i posiekany koperek.
Dla osób, które nie potrafią obejść się bez obecności majonezu w sałatce: dodajemy 2 łyżki majonezu. Majonez dodaje wyrazistości i pikanterii sałatce.Podkreśla jej smak, wiąże wszystkie składniki i nadaje jej lekkiej konsystencji. Jest przepyszna.
W wariancie z octem balsamicznym i olejem również jest przepyszna.