Kanapki z bekonem i avokado

25 sierpnia 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego

450 g – 0,5 kg obranej i cienko pokrojonej cebuli

2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione

1 łyżeczka kminku

75 ml – 90 ml czerwonego octu winnego

4 łyżki brązowego miałkiego cukru

2 łyżki sosu sojowego Kikkoman

 

Kanapki:

1 czerwona papryka

4 plasterki bekonu

4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego

4 łyżeczki kremowego chrzanu

4 liście sałaty

12-16 plasterków świeżego ogórka

1 avocado, pokrojone i pokrojone w plasterki

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek, przykryj  pokrywką i duś przez około 20 minut, aż cebula zmięknie. Wymieszaj z kminkiem, octem, cukrem i sosem sojowym. Gotuj bez pokrywki przez około 30 min, sporadycznie mieszając, do momentu uzyskania karmelizowanej cebuli i syropu.

Aby przygotować kanapki, przykryj patelnię do grillowania folią, rozgrzej ją i ułóż paprykę, tak aby skórka była przypieczona i lekko zwęglona. Owiń paprykę w folię i poczekaj, aż wystygnie, a następnie zerwij skórkę i pokrój w paski. Zgrilluj bekon na chrupiąco. Posmaruj chleb chrzanem i ułóż na nim sałatę i ogórka. Podziel avocado, paprykę i bekon pomiędzy kanapki i podawaj z przygotowaną wcześniej cebulą na wierzchu.

Wskazówka: Aby sprawdzić czy relisz cebulowy jest gotowy, przemieszaj go drewnianą łyżką – syrop powinien odsłaniać dno patelni.

Opcje: Osoby lubiące mięso mogą wypróbować grillowane steki, kurczaka lub kaczkę zamarynowane w marynacie Teriyaki Kikkoman. Wegetarianie zaś, mogą przygotować kanapkę z niebieskim serem pleśniowym, grillowanymi karczochami lub smażonymi plastrami tofu również zamarynowanymi
w marynacie Teriyaki Kikkoman.

file1440524749