W pewnym wieku, badania poziomu cholesterolu zlecane są przez lekarzy regularnie. Ludzie młodzi, zdrowi i szczupli często się nie badają. A niestety oni również mogą mieć podwyższony cholesterol, jeżeli niezdrowo się odżywiają, często korzystają z używek i prowadzą siedzący tryb życia. Dlatego każdy z nas powinien, chociaż raz w roku badać swój poziom cholesterolu.
To, że mamy wysoki poziom cholesterolu oznacza, że przekroczone zostały bezpieczne dla zdrowia normy. Cholesterol osiada na ściankach naczyń krwionośnych, a to z kolei, prowadzi do zwężenia światła tętnic i żył, a w konsekwencji może być przyczyną miażdżycy, zawału, udaru mózgu. Dlatego, nie można lekceważyć cholesterolu, bowiem stanowi on przyczynę wielu ciężkich chorób, a nawet śmierci.
Cholesterol jest nam potrzebny
Cholesterol jest niezbędny dla organizmu, bierze on udział w tworzeniu witaminy D, jest też składnikiem budulcowym ścian komórkowych. Jednak ważne są zachowane proporcje. Źle jest, gdy cholesterol LDL jest zbyt wysoki, a cholesterol HDL niski, wtedy zbędny cholesterol nie będzie usuwany z organizmu.
Poziom całkowitego cholesterolu ustalony przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, powinien być niższy niż 190 mg/dl. Natomiast poziom cholesterolu LDL powinien być niższy niż 115 mg/dl, a dla osób, które mają zdiagnozowaną chorobę wieńcową, nerek lub są po zawale lub udarze, ta norma jest dużo niższa, bo powinna być niższa niż 70 mg/dl. Wartość cholesterolu HDL dla mężczyzn powinna być równa lub wyższa niż 40 mg/dl, a dla kobiet 45 mg/dl.
Jeśli twój poziom cholesterolu jest za wysoki – Przejdź na dietę!
Dieta stanowi bardzo ważny element walki z wysokim cholesterolem. Warto sięgać margaryny wzbogacone sterolami roślinnymi, których dzienne spożycie w ilości od 1,5 do 3g (ok. 3 kanapki posmarowane margaryną) pomagają obniżyć wysoki cholesterol nawet o 7–12,5 proc. w ciągu 2–3 tygodni[1].. Zalecane są orzechy oraz tłuste ryby, które zawierają zdrowe i niezbędne dla organizmu tłuszcze omega-3.
Ponadto powinniśmy ograniczyć spożywanie słonych przekąsek, słodyczy, ciast, słodzonych napojów oraz zrezygnować ze spożywania tłuszczów wielonasyconych, które znajdują się w tłustym mięsie, nabiale. Warto zastąpić również wysoko przetworzone płatki do mleka oraz jasne pieczywo naturalnymi płatkami wielozbożowymi i ciemnym chlebem.
[1] Dane opublikowane w Rozporządzeniu Komisji Europejskiej nr 686/2014, z dnia 20 czerwca 2014 r.