Placuszki z jagodami

8 lipca 2015, dodał: Myszka
Artykuł zewnętrzny

 

 

 

Placuszki są łatwe do wykonania, składają się z niewielu składników i są pyszne. Danie to jest lubiane szczególnie przez nasze dzieci, którym placuszki rozpływają się w ustach.

Składniki (6 osób):

  • 1 litr mleka
  •  80 dkg mąki
  •  3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • 5 dkg masła
  • 3 łyżki cukru
  •  cukier puder
  • bita śmietana w sprayu
  •  olej do smażenia
  • syrop jagodowy: 1 szkl. jagód, 4 łyżki cukru

 

 

  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubij mikserem. Potem wlej mleko, dodaj szklankę mąki. Ubijaj dodając pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie gładkie, wlej roztopione masło i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Usmażone wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jagody wsyp do rondelka, dodaj 4 łyżki cukru i podgrzej. Placuszki podawaj polane syropem jagodowym i bitą śmietaną.

Smacznego!