Banany smażone w herbatnikach Petit Beurre z sosem czekoladowym
Artykuł zewnętrzny
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 5-6
Składniki:
2 jajka
4 banany
1 łyżka masła
100 g jogurtu bałkańskiego
200 g herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka (2 opakowania)
1 tabliczka czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 90 g
100 ml mleka
Wykonanie:
1. Herbatniki Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka miksujemy z jogurtem i jajkami.
2. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i smażymy na maśle około 5 minut, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i przykrywamy masą herbatnikową.
3. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C do zrumienienia.
4. Czekoladę trzemy na tarce i zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, tworzącej sos czekoladowy.
5. Gotowe banany podajemy z sosem czekoladowym.