Żeberka w polewie brzoskwiniowej
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg żeberek (4 płaty)
1 butelka sosu barbecue
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki sosu Worcestershire
Sos: 1 łyżka musztardy Dijon
¼ szklanki majonezu lub śmietany
surówka z białej kapusty
2 szklanki zmiksowanych dojrzałych brzoskwiń
1/2 szklanki posiekanej czerwonej papryki
kukurydza grillowana
Przygotowanie:
Umieścić żeberka w garnku z wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 45 min. Sos barbecue wymieszać z cukrem, kawą i sosem Worcestershire w małym rondelku. Gotować na średnim ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia cukru i kawy. Surówka z białej kapusty: wymieszać śmietanę i musztardę, dodać kapustę, czerwoną paprykę i brzoskwinie i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Żeberka posmarować sosem, grillować 3 min., ponownie polać sosem i powtarzać czynność aż do upieczenia mięsa. Podawać z resztą sosu i surówką.
Umieścić żeberka w garnku z wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 45 min. Sos barbecue wymieszać z cukrem, kawą i sosem Worcestershire w małym rondelku. Gotować na średnim ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia cukru i kawy. Surówka z białej kapusty: wymieszać śmietanę i musztardę, dodać kapustę, czerwoną paprykę i brzoskwinie i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Żeberka posmarować sosem, grillować 3 min., ponownie polać sosem i powtarzać czynność aż do upieczenia mięsa. Podawać z resztą sosu i surówką.