Karkówka, szaszłyki, pieczywo – Wielkanocny grill
W Lany Poniedziałek była u mnie piękna pogoda, dlatego po południu naszła nas ochota na grillowanie
Karkówka
* 1 kg karkówki
* 1/2 szklanki oliwy
* 2 ząbki czosnku lub 2-3 kostki Knorr czosnek
* sól, pieprz
* przyprawa do grilla
* 3-4 łyżki musztardy sarepskiej
Mięso oczyścić i pokroić w około 1 cm plastry – rozbić trochę tłuczkiem aby było bardziej miękkie. Do dużej miski wlewamy oliwę , kruszymy czosnek, dodajemysół, pieprz, całą przyprawę do grilla oraz musztardę. Wszystko mieszamy, następnie zanurzamy każdy płat karkówki w naszej zalewie i przekładamy do innej miski. Tak przygotowane mięso odstawić do zimnego miejsca na co najmniej 12 godzin aby składniki przeszły aromatem przypraw.
Szaszłyki:
* boczek
* pierś z kurczaka
* cebula
* pieczarki
* wykałaczaki do szaszłyków
Surowy boczek pokroiłam w kostki i uzyłam tej samej marynaty co do karkówki. PIerś z kurczaka pokroiłam również w kostkę i posypałam przyprawą do gyrosa, cebule pokroiłam w talarki i małe pieczarki obsypałam solą i pieprzem. Do lodówki na 12 godzin.
Następnie nadziewamy na patyki do szaszłyków (pierś, boczek, cebula, pieczarka )Grillujemy do miękkości mięsa.
Kotlety mielone z pieczarkami -były zrobione na tradycyjnej patelni i upieczone, na grillu je tylko podrzewaliśmy.
U mnie potrawa, z której jestem znana i u mnie idzie jej najwięcej- nawet mięso tak szybko nie znika jak … pieczone pieczywo z masłem czosnkowym
* delma, rama albo jakieś inne masło roślinne 250g
* 4-5 kostek knorra czosnek
* 1-2 kostka Knorr prażona cebulka
* orygano, bazylia, sól, pieprz wg. smaku
* łyżeczkaprzyprawy do grilla
Masło przełożyć do miski i wszystkie składniki dodać i dokładnie wymieszać.
Kładziemy chleb na grilla , gdy upiecze się z 1 str. to przekładamy na drugą – wtedy należy upieczoną stronę chleba należy posmarować masłem – wtedy masło się rozpuszcza pod wpływem ciepła i …. smakuje rewelacyjnie chleb
Smacznego