Karkówka, szaszłyki, pieczywo – Wielkanocny grill

7 kwietnia 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

W Lany Poniedziałek była u mnie piękna pogoda, dlatego po południu naszła nas ochota na grillowanie

Karkówka

* 1 kg karkówki

* 1/2 szklanki oliwy

* 2 ząbki czosnku lub 2-3 kostki Knorr czosnek

* sól, pieprz

* przyprawa do grilla

* 3-4 łyżki musztardy sarepskiej

Mięso oczyścić i pokroić w około 1 cm plastry – rozbić trochę tłuczkiem aby było bardziej miękkie. Do dużej miski wlewamy oliwę , kruszymy czosnek, dodajemysół, pieprz, całą przyprawę do grilla oraz musztardę. Wszystko mieszamy, następnie zanurzamy każdy płat karkówki w naszej zalewie i przekładamy do innej miski. Tak przygotowane mięso odstawić do zimnego miejsca na co najmniej 12 godzin aby składniki przeszły aromatem przypraw.

Szaszłyki:

* boczek

* pierś z kurczaka

* cebula

* pieczarki

* wykałaczaki do szaszłyków

Surowy boczek pokroiłam w kostki i uzyłam tej samej marynaty co do karkówki. PIerś z kurczaka pokroiłam również w kostkę i posypałam przyprawą do gyrosa, cebule pokroiłam w talarki i małe pieczarki obsypałam solą i pieprzem. Do lodówki na 12 godzin.

Następnie nadziewamy na patyki do szaszłyków (pierś, boczek, cebula,  pieczarka )Grillujemy do miękkości mięsa.

Kotlety mielone z pieczarkami -były zrobione na tradycyjnej patelni i upieczone, na grillu je tylko podrzewaliśmy.

U mnie potrawa, z której jestem znana i u mnie idzie jej najwięcej- nawet mięso tak szybko nie znika jak … pieczone pieczywo z masłem czosnkowym

* delma, rama albo jakieś inne masło roślinne 250g

* 4-5 kostek knorra czosnek

* 1-2 kostka Knorr prażona cebulka

* orygano, bazylia, sól, pieprz wg. smaku

* łyżeczkaprzyprawy do grilla

Masło przełożyć do miski i wszystkie składniki dodać i dokładnie wymieszać.

Kładziemy chleb na grilla , gdy upiecze się z 1 str. to przekładamy na drugą – wtedy należy upieczoną stronę chleba należy posmarować masłem – wtedy masło się rozpuszcza pod wpływem ciepła i …. smakuje rewelacyjnie chleb

Smacznego

file1270628038