Przegrzebki z carpaccio buraczanym i mozzarellą

20 kwietnia 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 8 przegrzebków
  • 4 łyżki stołowe marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 2 kulki sera mozzarella (ok. 400 g)
  • słoik marynowanych buraków (w całości)
  • 2 do 3 łyżek stołowych octu balsamicznego
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • mielona papryka
  • rzeżucha (według uznania)

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyć przegrzebki, osuszyć i marynować w 2 łyżkach marynaty Teriyaki Kikkoman. Pokroić ser mozzarella oraz buraka w cienkie plastry i ułożyć na talerzu.

Aby zrobić sos vinegrette, zmieszać 1 łyżkę marynaty Teriyaki Kikkoman, ocet balsamiczny, miód oraz 3 łyżki oliwy z oliwek i doprawić papryką.

Smażyć przegrzebki przez około 5 minut na oliwie z oliwek (2 łyżki), posiekać rzeżuchę. Ser mozzarella i plasterki buraka skropić dressingiem, następnie ułożyć przegrzebki na wierzchu i posypać rzeżuchą.

Danie to będzie jeszcze lepiej smakowało z domowym, pieczonym chlebem.

 

file1429564150