Jajka z warzywami w sosie pomidorowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 pomidory (np. zielony i czerwony)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 70 g szynki
- 4 – 6 łyżek sosu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy i kroimy na drobne kawałki/paski/prążki
2. Dusimy warzywa na patelni przez ok. 5 minut. W tym czasie, szynkę kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do warzyw razem z sosem pomidorowym i dusimy jeszcze kilka minut
3. Na ciepłe warzywa wbijamy jajka (np. 3 szt.) i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, tyle czasu by jajka się ścięły (bardziej lub mocniej, to już jak kto lubi)
4. Podajemy np. ze świeżą rukolą
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”