Przepisy na dania poprawiające humor

16 marca 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Marzec należy do takich miesięcy, które potrafią zaskakiwać. Nigdy nie wiemy czy zza chmur zobaczymy słońce, czy może zaraz zacznie padać. Często także nasze nastroje są zmienne jak pogoda. Raz jesteśmy pełni energii, innym razem nie chce nam się wstać z łóżka. To, co jednak się nie zmienia to przyjemność z jedzenia smacznych, samodzielnie wykonanych potraw. Bez względu na to, jaki dzisiaj masz humor, te przepisy sprawią, że dzień stanie się lepszy.

Flan pomarańczowy

Składniki dla 8 porcji:

– 1¼ szklanki cukru kryształu

– 2 szklanki mleka

– 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%)

– 6 żółtek

– 4 jajka

– 4 łyżeczki sosu TABASCO® Brand Green Pepper

– ¼ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 160°C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzej 1 szklankę cukru na średnim gazie, aż do stopienia się cukru. Nieustannie mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelej karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylaj naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstaw.

W 2-litrowym rondlu podgrzej mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie w średniej misce ubij żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlej gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodaj zielony sos TABASCO® i ekstrakt z pomarańczy. Umieść miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlej gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piecz przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty. Masę w pucharkach piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z kąpieli wodnej i ustaw na kratce. Ostudź do temperatury pokojowej. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.

Przed podaniem szybko odwróć flan na półmisek.

Jaki napój do flanu? Flan pomarańczowy komponuje się dobrze z winem o lekko słodkim, owocowym aromacie, np. Marani Tvishi. Jego lekki kwaskowy posmak, nie zdominuje flanu, a jedynie podkreśli smak.

 

Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą

Składniki dla 4 porcji:

– 400 g piersi z kurczaka

– 2 łyżki stołowe oleju roślinnego

– 8-10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli)

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z olejem, 5 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli), pieprzem i curry. Kurczaka podsmażyć w powlekanej patelni. Mozzarellę po odsączeniu pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory przyprawić 1-2 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego (lub sosu sojowego „less salt“), pieprzem i cukrem. Ciasto na pizzę rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Kawałki kurczaka i cebulę ułożyć na pokrytym sosem cieście. Obłożyć plastrami mozzarelli, posypać parmezanem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C (piekarnik gazowy poziom 4, piekarnik z termoobiegiem 180°C) i piec w podanej temperaturze ok. 20-25 minut na złoty kolor. Rukolę umyć, oczyścić, poszarpać na mniejsze kawałki, ułożyć na pizzy, skropić resztą naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu sojowego „less salt“) i kremem balsamicznym. Pizza jest gotowa do podania.

Wskazówka: Możesz też przygotować własne ciasto na pizzę. Jeśli zastąpisz ok. 50 ml płynu w cieście naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman (lub sosem sojowym „less salt“), ciasto będzie bardzo aromatyczne.

Idealnym dopełnieniem pizzy będzie wino. Zarówno do niej, jak i do serów godne polecenia jest białe wytrawne wino, np. Marani Kondoli Rkatsiteli. Wyraziste, o intensywnym aromacie, z ziołowym finałem, dyskretnie uwydatni smak pizzy.

file1426594888