Imprezowe tarteletki cebulowe

28 grudnia 2019, dodał: klorus
Artykuł zewnętrzny

Składniki

(na 12sztuk)
ciasto:
100g masła
100g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki zimnej wody
sól
nadzienie:
2-3 białe cebule
zielona część z dwóch porów
masło klarowane do smażenia
sól, biały pieprz
ząbek czosnku
2 jajka
80 ml słodkiej śmietanki 30%
płatki papryki
natka pietruszki do dekoracji

  • Sposób przygotowania
    Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
    Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto.

    Masę jajeczną wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki.