Naleśniki z pestek słonecznika
Artykuł zewnętrzny
- 4 jajka
- 3 łyżki ksylitolu
- 200 g męstek ze słonecznika
- 0,5 l wody niegazowanej, dobrej jakości
- olej kokosowy do smażenia
- Pestki ze słonecznika mielimy
- Białka oddzielamy od żółtek
- Żółtka miksujemy z ksylitolem
- Dodajemy wodę i zmielone pestki
- Wszystko miksujemy na jednolitą masę
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dokładamy do reszty składników delikatnie mieszając masę łyżką
- Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu (w odróżnieniu od „normalnych” naleśników, te potrzebują silnego płomienia, by się wysmażyły
- Podajemy z konfiturą cytrynowo – limonkową z cynamonem
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”