… pierogi oczywiście :) Zakasam więc rękawy i biorę się do roboty. A że są pyszne to lepię i lepię, i zamrażam :)
Moja wersja pierogów należy do tych nieco zdrowszych. Zamiast zwykłej mąki użyłam pełnoziarnistej. Całości nie wieńczą żadne dodatkowe skwarki, ale uwielbiany przeze mnie koperek oraz mieszanka ziaren :)
Składniki (na 3 porcje):
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. ciepłej 50 ml wody
szczypta soli
200 g ziemniaków
200 g twarogu (u mnie półtłusty)
większa cebula
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
ulubione przyprawy (np. sól, pieprz)
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach a następnie obieramy i studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto na dość twardą i zwartą masę. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy placki za pomocą szklanki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane ziemniaki oraz twaróg ugniatamy i łączymy z cebulką. Doprawiamy całość do smaku.
Farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane wcześniej placki i zlepiamy.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy przygotowane pierogi. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 minut od wypłynięcia.
SMACZNEGO! :)