Kawa parzona w ekspresie jest zdrowsza, nie mówiąc już o głębi smaku. Kawa podobnie jak herbata biała i zielona, bogata jest w przeciwutleniacze, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Zainteresowanie ekspresami do kawy w Polsce rozpoczęło się kilka lat temu, jednak nadal idąc do sklepu, często zastanawiamy się, czym różni się kolbowy od automatycznego. Aby wybrać odpowiedni do domu czy firmy bądź parzyć wysokiej jakości kawę w małej knajpce, wystarczy zapoznać się z poszczególnymi rodzajami.
Popularne ekspresy ciśnieniowe
Ekspres ciśnieniowy działa w bardzo prosty sposób. Przepuszcza gorącą wodę, pod ciśnieniem, przez kawę. W taki sposób powstaje napar, który uzupełnia filiżankę. Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na kolbowe, automatyczne oraz na kapsułki.
Ekspres kolbowy, jak sama jego nazwa na to wskazuje, ma kolbę, w której umieszcza się zmieloną kawę bądź saszetki z kawą. Możliwość zaparzenia dwóch kaw jednocześnie. Ponadto nowoczesne modele wyposażone są w system spieniania mleka oraz system ubijania kawy. Jeśli decydujemy się na ekspres kolbowy, musimy wyposażyć się w dobry młynek do kawy. Do urządzenia wsypujemy zmieloną kawę, więc jest on niezbędny. Ekspresy kolbowe cechuje elegancja, nowoczesność, innowacyjność, świetnie prezentują się w kuchni.
Ekspresy automatyczne wszystkie czynności, które my musimy wykonać przy parzeniu kawy w ekspresie kolbowym, wykonują samodzielnie. Wystarczy tylko wybrać odpowiednie parametry na elektronicznym panelu. Ekspres zmieli kawę, umieści ją w komorze do tego przygotowanej i zaleje określoną ilością wody. Warto zwrócić uwagę na funkcje, jakie posiada ekspres automatyczny: obsługa menu w języku polskim, dwustopniowy system spieniania mleka, system automatycznego czyszczenia dyszy, program odkamieniania, rodzaj systemu filtracji. A także ile rodzajów kawy możemy przygotować.
Ekspresy kapsułkowe to trzeci rodzaj ekspresów ciśnieniowych. Bardzo popularne i wygodne w użytkowaniu. Wystarczy włożyć kapsułkę ze zmieloną kawą do podajnika, by już po chwili cieszyć się jej smakiem. Ekspres na kapsułki to wygodne i komfortowe rozwiązanie dla wszystkich żyjących w pośpiechu.
Na co zwróci uwagę wybierając ekspres?
Podstawa to ciśnienie. Minimum 10 barów dla osób, które zaczynają swoją przygodę ze smakami kawy, a dla koneserów minimum 15 barów. Warto zwrócić uwagę na pojemność i przeliczyć na ilość zaparzonych kaw. Jeśli nie parzysz dziennie kilku kaw, masz czas, to do domowego użytku sprawdzi się ekspres kolbowy. Natomiast, jeśli zależy Ci na czasie, to zdecydowanie lepiej wybrać pomiędzy kapsułkowym a automatycznym. Podobnie, gdy cenisz wygodę, jeden przycisk i cieszysz się niezwykłą głębią kawy. Ekspres do firmy powinien być solidny i bezproblemowy. Ekspresy przeznaczone do lokali gastronomicznych i firm, to przede wszystkim profesjonalne ekspresy automatyczne. Wyposażone w więcej opcji parzenia kawy, z lepszym młynkiem, automatycznym systemem odkamieniania, umożliwiające zaparzenie jednocześnie dwóch kaw.
Inwestycja w ekspres, bez względu na to jaki rodzaj wybierzemy, się opłaca, bo każdego dnia można cieszyć się smakiem i aromatem ulubionej kawy.