Tort z dyni i szpinaku

22 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w cienkie plasterkivegpie1
400 g świeżego szpinaku
garść posiekanej bazylii
200g ryżu arborio ugotowanego
100 g parmezanu
2 jajka rozbełtane
50 g roztopionego masła
625 g dyni – pokrojonej i ugotowanej
sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę na małym ogniu przez 5 min. do uzyskania złotego koloru. Dodać szpinak i bazylię i gotować przez 2 min. Następnie umieścić na ręczniku i wycisnąć. Podzielić ryż równo na dwie miski, dodać do jednej szpinak. Podzielić parmezan i jajka między dwie miski. Dobrze wymieszać. Nasmarować formę masłem i wyłożyć folią. Układać kolejno: ryż ze szpinakiem, dynię i pozostały ryż. Pociąć ciasto na paski i polać masłem. Piec przez 50 min., na złoty kolor. Wyjąć z blachy i odwrócić na drugą stronę (do drugiej blachy) i piec jeszcze kilka min. Przed podaniem posypać serem i ułożyć na cieście listki masła.



FORUM - bieżące dyskusje

Domy modułowe - opinie
Na pewno elewacja zniszczy się warunkami pogodowymi, a czy będzie dalej miała właściwości termoizolacyjne...
Egzotyczne zwierzęta w domach?
Ktoś podobno trzymał krokodyla w wannie, co trzeba mieć w głowie żeby...
Przewożenie dziecka w taksówce
Ogólnie fotelik daje dobre zabezpieczenie dziecku, więc nie warto tu ryzykować jego brakiem.
Modny manicure na imprezę
Ja wybieram zawsze klasyczny, beżowy.