2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
400 g świeżego szpinaku
garść posiekanej bazylii
200g ryżu arborio ugotowanego
100 g parmezanu
2 jajka rozbełtane
50 g roztopionego masła
625 g dyni – pokrojonej i ugotowanej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę na małym ogniu przez 5 min. do uzyskania złotego koloru. Dodać szpinak i bazylię i gotować przez 2 min. Następnie umieścić na ręczniku i wycisnąć. Podzielić ryż równo na dwie miski, dodać do jednej szpinak. Podzielić parmezan i jajka między dwie miski. Dobrze wymieszać. Nasmarować formę masłem i wyłożyć folią. Układać kolejno: ryż ze szpinakiem, dynię i pozostały ryż. Pociąć ciasto na paski i polać masłem. Piec przez 50 min., na złoty kolor. Wyjąć z blachy i odwrócić na drugą stronę (do drugiej blachy) i piec jeszcze kilka min. Przed podaniem posypać serem i ułożyć na cieście listki masła.