Wstążki nieco chińskie

21 marca 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

składniki:

10 dkg suchego makaronu ryżowego wstążki

1 l wrzątku

1 kostka rosołowa „Bulion cielęcy”

200 g konserwowej fasolki szparagowej

1 pojedyncza pierś z kurczaka

1 łyżka ciemnego sosu sojowego Tao Tao

1 łyżka oleju ryżowego

1 łyżeczka sosu „Sambal oelek”

1 szczypta białego mielonego pieprzu

½ łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej

We wrzątku rozpuścić kostkę rosołową, wrzucić makaron, przykryć, po 3 minutach odcedzić. Pierś pokroić w paseczki, wymieszać z sosem sojowym, odstawić na chwilę. Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody przez 10 minut. Odcedzić. W woku rozgrzać olej, wrzucić mięso, podsmażyć na dużym ogniu. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, dodać,  wraz z sambalem, trawą cytrynową, grzybami  i pieprzem, do mięsa. Wrzucić makaron.  W razie potrzeby dosolić. Smażyć wszystko przez 5 minut na dużym ogniu ciągle mieszając.

Smacznego!

file1269186785