Krewetki cytrynowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 kg krewetek (obranych i wyczyszczonych)
1/3 filiżanki słodkiego sosu chili
1 cytryna (sok i miąższ)
1 łyżeczka chili
1 łyżka sosu rybnego
3 ząbki czosnku (posiekane)
1 łyżeczka cukru (brązowy)
1/4 filiżanki mleka kokosowego
1/4 filiżanki cilantro (pokrojonego)
1/3 filiżanki słodkiego sosu chili
1 cytryna (sok i miąższ)
1 łyżeczka chili
1 łyżka sosu rybnego
3 ząbki czosnku (posiekane)
1 łyżeczka cukru (brązowy)
1/4 filiżanki mleka kokosowego
1/4 filiżanki cilantro (pokrojonego)
Przygotowanie:
Marynować krewetki w słodkim sosie chili, soku z cytryny, sosie rybnym, czosnku i cukrze ok. 10 min. Rozgrzać patelnię, dodać krewetki, marynatę i mleko kokosowe i gotować na wolnym ogniu ok. 2-3 min. Zdjąć z ognia i wymieszać w cilantro.